Popravak stolnoteniskog drva I

Kao referenca, o ovoj temi je već pisano u blogovima:

Zašto ponovno pišem na istu temu? Zato jer je broj majstora koji znaju i spremni su popraviti drvo sve manji, neki imaju neumjerenu cijenu, dok drugi samo “glume znalce”, pa je drvo, nakon popravka, u lošijem stanju nego prije. Takvi, bez potrebe i znanja, promijene završni furnir drva ili nanesu tako debeli sloj laka da ga, u stvari, unište. Kroz ruke mi je prošlo više takvih primjeraka drva Nittaku Shake Defence, a nedavno sam vidio upropašteni Stiga Stipancic. Žali Bože!

Sada idu 2 videa iz OSP-a, prvi tretira popravak ruba sa opisom, a drugi ulegnuća na drvu:


Idemo sada vidjeti kako je drvo popravio domaći majstor, konkretno, radi se o drvu DHS Hurricane Long V. Na 1. slici vidi se cijelo drvo, na kojem je popravak izveden na desnom donjem rubu (furnir je svjetliji), a na 2. slici su detalji. Sveukupno, vrlo dobro, no popravak je tražio puno ručnog rada.

DHS_Hurricane_Long_1
DHS_Hurricane_Long_2

Zašto majstori koji znaju i mogu popraviti oštećeno drvo odustaju? Svakako, jedan od razloga je što koriste ručnu tehniku, pa izgube sat, dva samo na završno brušenje i poliranje. Nedavno sam razgovarao sa dvojicom, niti jedan nije čuo za brusilicu, čiji je univerzalni naziv Dremel (kao Kalodont, za pastu za zube). Na Alibabi, za 150 kn, dobijete brusilicu sa podesivom glavom, 5 brzina i 130 nastavaka za rezanje i brušenje drva, metala, stakla i plastike, koja se koristi i za bušenje, graviranje, glodanje, poliranje, uklanjanje, struganje, oštrenje i oblikovanje. Ne znam da li naši samograditelji drva, koji su oglašeni na Njuškalu, koriste dotični alat?

Za kraj, jedan trik. Kako drvo popraviti smjesom koja je jača od cijanofix-a (trenutnog ljepila)? Prvo, na oštećenje treba nanijeti tanki sloj soda bikarbone, a zatim cijanofix. Kada koristiti navedenu “mješavinu”? Npr. kada je drvo napuklo pri dršci, pa želite zaustaviti da se skroz ne slomi.