Expert in a Year

U prijevodu: “Čokljavac za godinu dana”.

Ben Larcombe.jpg

Tamo neki engleski čokljavac Ben Larcombe, počeo je trenirati sa 10, a sada ima 24 godine. Iako se još uvijek aktivno natječe, nije imao neki veći međunarodni uspjeh, već je od ranih dana započeo sa trenerskom karijerom. Više o tome možete naći na:

www.experttabletennis.com

E, pa taj Ben je uzeo tamo nekog svog prijatelja Sama, koji je još pri tome tvrd kao kamen (“pokvareni robot”, kako bi mene obično “častio” prijatelj Ma-Lin), te je od njega odlučio “napraviti” jednog od top 250 igrača u Engleskoj. Tamo baš nemaju loše igrače, npr. Pitchforda, Drinkhalla, Baggaleya. Krenuli su sa svakodnevnim treningom, od početka, većinom u kuhinji, te napredak prate na izdvojenim stranicama, te video snimkama na YouTube kanalu.

Prošla su 3 mjeseca od početka i napredak je vidljiv. Svakako, prednost je što prijatelj nije imao negativno “predznanje”, koje bi trebalo ispravljati, a što je teže od usvajanja novog. Meni se u svemu tome postavlja više pitanja:

  • način, redoslijed i brzina uvođenja tehničkih elemenata – kontra, pimpl, blok, spin, flip i dr. ;
  • da li u početku trenirati samo FH, po cijelom stolu, kako bi se “razvile” noge (švedska škola), a tek znatno kasnije BH ;
  • razlike u treningu natjecatelja od rekreativnih igrača ;
  • sposobnost primjene elemenata u meču.

Svakako, mislim da je serija edukativna za trenere sa završenim Kineziološkim fakultetom, a bez specijalističkog iskustva u stolnom tenisu. I to za odgoj rekreativnih igrača, ne natjecatelja. Bila je jedna takva akcija u Zagrebu, normalno, propala.

Sa tehničke strane najkritičnija faza je prijenos teorije u praksu, znači, pojedinačnih udaraca u meč. Sjećam se, kći je već duže trenirala u klubu. Plasirala se na TOP12 kadetkinja. Na treningu, spin FH, BH, do iznemoglosti. Na turniru, teška pimplana, niti jednog spina. U 3 – 4 meču to je već bilo iritirajuće. I, dođem ja do nje i kažem: “Evo, kćeri, do kraja turnira, za svaki pokušaj spina, nezavisno gdje završio, na stolu, u podu, na plafonu, tatica kupuje po jedan sladoled. OK?”. Nakon par godina, prije par mjeseci, vozimo se mi tako u autu i moja kći meni, ničim izazvana, kaže: “Znaš, ja ti više uopće ne pimplam! Dobijem kratku servu, ja flip, ona bloka, ja spin, i tako do kraja poena!”.

Slično se dešavalo i meni. Dva puta tjedno trenirao sam sa Ivanom, prvenstveno BH spin. FH spin je već bio toliko iskrivljen “samoučenjem” (side spin – puštam loptu da me prođe) da to više, u ovom životu, nije moguće ispraviti. I dođem na meč. Ako igram staro, krivo mi, ne igram ono što treniram. Ako vučem BH spinove, promašujem, poblokaju me, na kraju gubim. Iz vlastitog iskustva, treba 1 – 2 godine za usvajanje određenog tehničkog elementa (udarca). U početku, što si tehnički “naobraženiji”, to je i vjerojatnost greške veća. Kada znaš samo rezanu (pimpl), kontru i blok, stvari su jednostavne. Ali, uvođenjem flipa i spina, na istu dolaznu loptu imaš više mogućnosti, a gubiš vrijeme odlučivanjem. Odigraš udarac, ali preskakanjem nekog od vitalnih elemenata, npr. kod BH flipa ne napraviš korak desnom nogom ispod stola ili jednostavno kasniš. Kvalitetni, iskusni igrači, u odnosu na tebe, relativnog početnika, imaju beskonačno vremena. Oni čekaju ispravnu procjenu brzine i dolazne rotacije, zatim podsvjesno odluče što će odigrati, na kraju, sam udarac odigraju brzo i potpuno automatizirano. I NE GRIJEŠE. NEMA “LAKIH” POENA.

P.S. Napokon je i ETTA (Engleski stolnoteniski savez) shvatila važnost projekta, pa je o tome objavila članak.