XIOM Vega X

XIOM je, od svojih početaka, premium partner njemačkog ESN-a, uz kineski DHS i japanski Butterfly, najznačajnijeg proizvođača stolnoteniskih guma. Sustav je takav da ESN proizvodi gume odgovarajućih karakteristika, a firme (Donic, Tibhar, Joola, Andro, Gewo, Nittaku, Victas, Yasaka, XIOM, DHS, Palio, Friendship…), koje ih prodaju, smišljaju njihove nazive i reklamne kampanje. Od nedavno se pridružila i Stiga serijom DNA. I, tako, XIOM je krenuo sa modelima Omega I, II i III. Sada ide ono važno, što su oni napravili, a niti jedni drugi. Razdvojili su, nazivima i cjenovno, gume kao za “bolje” igrače, koje su skuplje, a u XIOM nomenklaturi zovu se Omega, od onih za “slabije” igrače, jeftinije, pod nazivom serije Vega. Da ne bi ispalo da su ti Koreanci genijalci, a svi ostali bezveznjaci, napravili su i grešku, što nisu nazivima guma dodavali oznaku generacije, geometrije i tvrdoće (npr. Gewo Nexxus XT 48), tako da vlada prava zbrka, a kod mene je sada na zalihi 11 modela Vega guma, a nedostaju 3, znači ukupno 14.

XOM Vega X njihova je zadnja guma, a spomenuta je u blogu XIOM – nove gume za 2020. Pa, kakva je, u stvari, ta nova X (ten – eng. deset)? Vrlo dobra, čak izvrsna. Otkud znam? Prvo sam je (pro)dao svom ex trening partneru, obostranom spineru, inače igraču V lige Sokaz-a. On ju je nahvalio, a prije je igrao sa Vega Pro i Omega V Pro, te kaže da je od obje bolja, sa više gripa i brzine. Drugo, izašao je i ovaj video, njemačkog školovanog igrača, koji je prije isto igrao sa Vega Pro, a nije plaćeni recenzent. Nijemac igra izvrsno, sigurno za našu I ligu Sokaz-a, koja (ni)je jača od I hrvatske lige. Prednost videa je i da se titlovi mogu postaviti na engleskom.

Ono što Vegu X čini posebnom nisu samo njena izvrsna igračka svojstva, već za nju ne treba izdvojiti 600 kn (Butterfly Dignics) ili 420 kn (Butterfly Tenergy), nego samo 210 kn (vanjska cijena je €38.90). Znači, za 5% višu cijenu od gume Vega Pro, dobijete dodatnih 20% brzine i 10% spina. Zbog nižeg kuta izbačaja, posebno je dobra za beku (BH, backhand), a po onoj našoj “Beka ne šteka!”.

Xiom_Vega_X_2

Sada idu 2 plaćene video recenzije, jedna engleska, druga njemačka, te 2 američke.




Ima li guma mana? Normalno, tko(što) je bez mana? Prvo, to nije guma za slabije igrače, do X lige Sokaz-a, jer ima niži kut izbačaja, te “hvata” više protivničkog spina, pa je time i manje oprostiva, a druga je težina, iz osobnog iskustva, u debljini 2.0 ima oko 50 grama. No, očito, nakon Tibhar Evolution MX-P, radi se o najnovijem Tenergy Killer-u (ubojici), ali sa mnogo većom trajnošću i još nižom cijenom.

Recenziju i tehničku specifikaciju možete pročitati na blogu TT-Spin, a tamošnji pisac Marcel ima samo riječi hvale.

Xiom_Vega_X

P.S. Evo recenzije i na OOAK.