Koronavirus u stolnom tenisu

Namjerno sam malo pričekao sa temom, iako se u popisu potencijalnih nalazi već 2 – 3 tjedna. Iskustvo me uči da u SOKAZ-u nije pametno “trčati pred rudu”, jer, nezavisno od stvarnog razloga, tamo žive “likovi” koji samo čekaju da te popljuju… Tako je bilo kada sam molio da se razmisli o odgodi zimskog dijela prvenstva, u Zagrebu je bilo vrlo hladno (-10°C), a oko stolova dvorane Prečko 11°C, tako da su se kočili prsti, a na mojim Hurricane gumicama se kondenzirala vlaga. Sada je rasprava započela i na Forumu

Idemo prvo na natjecateljski stolni tenis. Možda netko od Vas zna, iz vijesti od 11.02.2020., a zbog razvoja Koronavirusa u Kini, njihova reprezentacija se za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Busanu (J. Korea) pripremala u Kataru. Nakon toga, 2020 World Team Table Tennis Championships (WTTTC), koje se trebalo odigrati 22-29.03. je odgođeno za 21-28.06.2020. Nadalje, turniri Japan Open i Polish Open su otkazani, odgođen je Korea Open, a za 16.03. je zakazana sjednica ITTF-a. Europska federacija (ETTU) je otkazala sve predstojeće susrete polufinala Champions League, a pod velikim upitnikom je održavanje EYC u Zagrebu. Olimpijske igre u Tokyu, na koje se plasirala muška reprezentacija, također su pod znakom pitanja, a odgovarajuću odluku o zabrani natjecanja donio je i HSTS. Sportska zajednica Grada Pule zabranjuje, osim dvorana, korištenje i vanjskih terena, te tamo više nikakva sportska aktivnost nije dopuštena. STK Velika Gorica i STK Crikvenica obustavili su treninge mlađih kategorija.

EYC_2020_Zagreb

Idemo sada na rekreativce. Najveći potencijalni gubitnici su sudionici (?) WVC2020 (Svjetskog veteranskog prvenstva) koje se od 08-14.06. treba igrati u Bordeaux-u (Francuska). Prijavnina od €175 je već uplaćena, prijatelj je platio i smještaj €275, a, na sreću, još nije rezervirao i platio prijevoz. Na prvenstvo je prijavljeno više od 5700 igrača, od toga 12 Hrvata.

Iskreno, ne znam da li ima smisla održavati i igrati veteranske turnire, jer dovoljno je da se samo 1 igrač zarazi i eventualno smrtno strada, da sve to nema NIKAKVOG smisla. Za Sokaz, mislim da će se odigrati još maksimalno 1 – 2 kola, nakon čega će, vjerojatno, prvenstvo biti (PREKASNO!) obustavljeno.

Ne igranje stolnog tenisa u eri pandemije Koronavirusa, npr. situaciji kakva je momentalno u Italiji, nije ništa strašno, pričati će oni koji prežive. Najveći potencijalni gubitnici su dvorane, koje, ako imaju trošak najma, ne znam da li mogu izdržati bez prihoda. Trenerima koji su na “državnim jaslama” neće uzmanjkati.

P.S. Danas, prema obećanju, idem na Kamenita vrata zapaliti svijeću za Staneta (Lošića), u slavu njegove prve pobjede u Superligi.

P.P.S. Objavljen je novi datum održavanja Svjetskog veteranskog prvenstva (WVC), i to od 26.04. – 02.05.2021., o čemu detaljnije možete pročitati iz slijedeće vijesti. Igrati će se na 152 stola u izložbenom centru, 36 na velodromu, a za trening će biti dostupno dodatnih 40 stolova. Još uvijek mislim da od toga neće biti ništa, jer to bi značilo da je u svim zemljama svijeta savladan virus, u suprotnom na prvenstvu će se dogoditi pomor.

Bordeaux