Četiri travaroška asa

Interesantno, baš sam usporedio prodaju trava (guma s dugim pipcima) u protekla 3 mjeseca ove i prošle godine, te ustanovio da je u tom dijelu najveći pad potražnje! Da li, zbog Korone, travaroši (igrači s travom) imaju najmanje entuzijazma, te najveću apatiju (neigranje) ili igraju s ćelavim gumama (bez pipaca), ne bih znao. No, baš njima je upućen ovaj blog!

Ako se igrač odluči igrati s travom za blok na stolu, koji su to izvori informacija o optimalnoj kombinaciji drva i trave? Na prvom mjestu je preporuka prijatelja, a na internetu, osim na ovim stranicama, savjeti se mogu naći na australskom forumu OOAK. Tamo je, među ostalima, s 744 poruke sudjelovao i naš Iceman, glavni junak bloga “Trave za blok na stolu“.

Trave za blok na stolu ograničene su sa 3 ITTF pravila, i to:

  1. minimalni otpor;
  2. veličina pipaca;
  3. geometrija pipaca.

Kakva bi to bila idealna blokerska trava? Normalno, guma je u OX-u (bez spužve, crvene boje), bila bi spora kao TM (Dr Neubauer Trouble Maker), s nepredvidljivosti DTecS (Tibhar Grass D.TecS), te povratom spina poput BT (Bomb Talent) ili DG (Spinlord Dornenglanz). Proizvođač koji bi “izbacio” takvu travu, obogatio bi se. U nastavku su 2 njemačke recenzije trava koje su trajnije.


Svakako, moram odmah napisati da TM i DG “pate” od slabe trajnosti, koja zavisi od tehnike igre i batch-a (skupine) u kojoj je guma proizvedena, što, “normalno” nigdje nije navedeno, kako na omotu, tako ni na samoj gumi. Znači, sve ovisi isključivo o sreći (eng. Bad luck), a, ako je nemate, guma će Vam uskoro izgledati kao ova sa slike.

DrN_Trouble_Maker

TM (guma sa slike) ima najbolju kontrolu, a dobra je i u igri protiv igrača koji također igraju s pipcima, s malo spina, te protiv onih koji ne udaraju jako. No, spineri, sa dobrom kontrolom i konzistentnošću, lako se naviknu na igru protiv nje, dok im igra protiv DG, BT ili DTecS stvara veće probleme. Znači, ako zanemarimo trajnost, TM je za niže lige (protiv slabijih igrača), ostale za više.

Zašto sam baš sada tempirao ovaj blog? Zato, jer su trenutno na lageru sva 4 asa, zadnji je došao BT po 160 kn. Ima li još novosti? Da, njemačka Contra je preuzela ukupnu distribuciju od engleskog Hallmark-a, pa je iz tog izvora došla i trava Hallmark Phoenix, u OX-u, te sa dampening folijom od 2 mm, koja je usporava.