Trave za blok na stolu

Znate li tko je “maneken” na slici i što tu radi? Ne? On je momentalno #1 igrač Sokaza, kodnog imena Iceman, travaroš, bloker na stolu, a Sokaz već duže (možda i nikad) nije imao takvog na svom vrhu.

Davorin_Pongrac

U natjecateljskom stolnom tenisu, među “profićima”, ne postoji kategorija igrača blokera na stolu sa travom. Zašto? Zato, što je tamo prvi protivnički spin, a onda i ostali, toliko jak i precizan da takvu igru nije moguće uspješno privesti kraju. Kod školovanih igrača s travom igra se lov od stola, blok je više iznimka od pravila. No, moderni rekreativni blokeri nisu školovani igrači, a ni protivnici im to nisu, pa poene uspješno osvajaju protivničkom greškom u procjeni dolazne rotacije, napadom s FH ili side swipe udarcem travom. Legendarne blokerske trave su Dr. Neubauer Super Block i Hallmark Original, koju ćemo uskoro ponovno imati u asortimanu, po cijeni od 130 kn. Obje je ITTF zabranio 2008., jer su bile bez otpora (frictionless), no u Kini i Sokazu se ne provodi kontrola. Onda se, kao favorit, pojavila Tibhar Grass D.TecS, sa folijom, pa je i nju ITTF zabranio (nova verzija, osim imena, nema veze sa starom).

Hallmark_Original
Hallmark_Original_Opis
Hallmark_Original_Pipci

Ako ste legalist u duši, te ne želite igrati sa “zabranjenom” gumom i slušati protivnike kako “njurgaju” da Vi u stvari ništa ne igrate, već to za Vas radi guma, koje su to danas najbolje trave za blok na stolu? Test je izvodio Iceman, sa 2 drva (Butterfly Power Defence i Butterfly Joo Sae Hyuk), te 4 OX crvene trave (Spinlord Dornenglanz, Dr. Neubauer Viper, Giant Dragon Dragon Talon i Giant Dragon Dragon Talon National), a trave je lijepio na drva odgovarajućom folijom.

Spinlord Dornenglanz (u daljnjem tekstu DG) je zakon, ima meke i hvatljive pipce, srednju brzinu i izvrsnu kontrolu. No, mane su joj da nova, tek izvađena iz kartona, nije najbolja, već nakon određenog vremena igre, kada pipci još malo “popuste”. No, ono što igrače naganja da traže drugu gumu je slaba trajnost pipaca, što u opisu navodi i proizvođač (njem. Robustheit der Noppen: unterdurchschnittlich). Ako DG izdrži 6 mjeseci, to je kao da ste dobili Bingo zgoditak. Eventualno rješenje je da istovremeno koristite 2 reketa, za trening imate novu travu, a za službene mečeve već “razrađenu”, kojoj će uskoro otpasti pipci.

Dr. Neubauer Viper je nova trava, sporija od DG, sa manjim efektom ometanja (povrata spina), ništa spektakularno, a ovdje je jedna njena nedavna recenzija.

Giant Dragon Dragon Talon (stalno na zalihi) ima povrat spina i brzinu usporedivu sa DG, dok u verziji National (po narudžbi) ima niži kut izbačaja (let), što otežava igru napadaču. Obje gume se isporučuju sa folijama za lijepljenje.

Trave za blok

A, ako stvarno želite povoljnu, trajnu, srednje brzu i sa vrlo dobrom kontrolom travu za blok na stolu izaberite CTT National Pogo, po 110 kn.