FH spin za početnike

FH_Spin

Osim “držanja” loptice u igri, na stolu, FH (forehand) spin je najznačajniji udarac u stolnom tenisu, to je za svakog igrača stolnoteniska prekretnica. Jer, igrači koji znaju samo pimpl (rez, chop) i ravne udarce (kontra, blok, drop shot i smash) su “nižeg” nivoa, dok kvalitetan i siguran spin promovira igrača u viši. Zašto? Kada naiđete na iskusnog pimplera – flahera, jedini način da dobijete meč je kvalitetnim spinom. Zašto forehandom, a ne backhandom (BH)? Zato jer je zamah na FH puno duži, pa time i snažniji, sa više rotacije. Zašto je spin složena tehnika? Ako uzmete cijelu površinu gume, kod spina, kada je reket npr. pod kutem od 45°, igrač mora udariti lopticu tek sa 1/4 površine (gornjim dijelom poluzatvorenog reketa). Dalje, spin je dinamički udarac, znači loptica ide prema igraču, a istovremeno on u lopticu. Osim izbora idealne točke kontakta, za kvalitetan spin potrebno je dodatno prilagoditi i kut reketa, jer ako loptica dolazi sa gornjom ili bez rotacije reket treba dodatno zatvoriti, dok kod jako rezane loptice otvoriti. Sada ide anegdota.

Prije par godina došao sam na trening u drugi klub, a na njemu su bili prisutni otac, i sam trener, te njegov sin, koji je već više godina sudjelovao u natjecateljskom stolnom tenisu. Na zagrijavanju, FH na FH, klinac samo maše rukicom, nogice stoje, na kraju pokreta okreće ruku u zglobu (“šeflja”). Ako otac – trener svoje dijete ne zna (može) naučiti ispravnu tehniku, kako će tek ostale?

Do sada je o forehand spinu bilo riječi u više blogova:

  1. Kineski forehand;
  2. Kineski vs. europski FH spin;
  3. Kineski vs. europski FH spin II.

No, idemo se vratiti na početak (lat. ab ovo). U čemu je suština FH spina, gdje i kako to saznati? Od kineske djece.

Znači, za FH spin osnovna je rotacija nogu. Tehnika je ista, kako kod djeteta, tako i Ma Longa, a može se vidjeti i u tenisu, kako je to prikazano na ovom korejskom videu:

Prijenos težine sa desne na lijevu nogu (za dešnjake) dovodi do okretanja tijela, koje zatim slijedi i ruka. U spinu, prijenos težine sa stražnje na prednju nogu je definitivno osnova (torta), dok su svi daljnji pokreti rukom (ramenom, podlakticom, šakom i prstima) u udarcu nadogradnja (šlag). Znači, spin bez nogu je kao šlag bez torte 😎 .

U videu trenerice Yangyang navedene su najčešće greške:

  1. “mahanje” rukom, bez pomicanja nogu;
  2. noga ostane u zraku;
  3. skok u spinu;
  4. podizanje lakta.

Nenavedena greška je tzv. “padanje na guzicu”, gdje igrač u udarcu ide unazad, a ruka naprijed, što dovodi (u spinu) do prebacivanja stola. Istina, FH spin se može izvesti i uz neku od navedenih grešaka, ali to dovodi do gubitka balansa, kašnjenja u slijedećem udarcu, nakon bloka, i promašaja.

Evo još 2 videa, ovog puta od izraelskog trenera Eli Baratya:


Naučiti ispravnu tehniku FH spina nije jednostavno, jer prema fizikalnom Zakonu očuvanja mehaničke energije, tijelo je lijeno, lakše mu je samo mahati rukom, bez pomaka nogu i tijela. Ali, za to treba vježba, na svakom treningu, u svakom meču, dok ne uđe u automatiku (“pod kožu”), da prvo krenu noge, pa onda za njima i ruka.