Stolnoteniske tajne

Male_Tajne

Iako sam napisao (O nama) da “niti jedna stolnoteniska tajna ne smije ostati neotkrivena” nije 100% tako, ima ih još skrivenih u šeširu.

Da dođete do mene, našli bi cijeli kemijski laboratorij, s više desetaka vrsta ljepila, kako onih stolnoteniskih, tako i ostalih, razrjeđivača, boja i lakova, punila, furnira, škara, durometar, ne znam ni ja sam više… Ima li to smisla? Ima, na primjer, nisu sva stolnoteniska ljepila dobra za sve, jače i kruće (Gewo) je za trave i tunirane (savijene) gume, kinesko gusto i elastično (DHS) za njihove gume, za ostale je najbolje univerzalno (Donic), ni pregusto, ni prejako… S vremenom, vjerojatnost pronalaska novog i boljeg je sve manja, sada možda od 10 nabavljenih, 1 je korisno. Sve to traži ideju, vrijeme, novac i trud. Dva primjera. Bio sam do postolara, da vidim što oni koriste za sljepljivanje gume i plastike. Ostao sam razočaran, samo cijanofix i neoprensko ljepilo, koje je jako, ali neelastično. Prošli tjedan sam nabavio Revolution No.3 Cleaning Pads, kao “posebne” jastučiće za čišćenje drva od ostataka ljepila i laka, a dobio sam običnu abrazivnu površinu, koju ima svaka spužvica za domaćinstvo (fake proizvod).

Cleaning_Pads

OK, koje su to znane “tajne”, a nisu sadržane u 830 napisanih blogova:

  1. Nakon skidanja tensor guma (s poroznom spužvom) većina ih se stisne, pa kada ih ponovno zalijepite na drvo, manje su za 5 – 10 mm. Takve gume moguće je ponovno povećati na originalnu veličinu ili još više rastegnuti. Istim postupkom guma se “oživi”, kada više nema elastičnost i energiju kao nekoć, a spužva se smekša.
  2. Detaljan postupak reanimacije guma, te vraćanje 80% igračkih karakteristika, a jednako se guma tretira kod igre u vlažnom prostoru.
  3. Postupci “feniranja” guma s pipcima, kojima se mijenjaju igračka svojstva, a najbolje se vide u meču njemačke lige, gdje napadač s glatkim gumama igra protiv vlasnika noppenladen.shop-a Jana Spychale.

Ako Vam ovo nije dosta, pročitajte i “poučan” članak na engleskom iz 2007. s Kondoponga.ru.