Stolnoteniska drva – verzije

Za razliku od modernih stolnoteniskih tensor guma (sa poroznom spužvom), gdje je postupak “kopiranja” vrlo složen, jer se u njihovoj izradi koristi 70 sastojaka i postupaka, kod drva je to lakše. Uzmeš određeni model drva, horizontalno ga prepiliš, te identificiraš materijale (npr. arylate-carbon) i furnire, njihove debljine i težine. No, ni tu nije sve tako jednostavno, jer se razlikuju umjetni materijali po dobavljačima, te postupak sušenja i lijepljenja furnira. Tako dobivamo verzije drva identične strukture, npr. Butterfly Viscaria. One se razlikuju kako po istom proizvođaču (Butterfly), zavisno od godine kada je drvo proizvedeno, tako i po različitim brandovima, poznatim ili iz OEM (eng. Original equipment manufacturer) tvornica u Kini. Sva ta naizgled slična drva bitno se razlikuju po igračkim svojstvima i osjećaju. Normalno, za takav test potrebna je i vrsna igračka vještina recenzenta, najmanje na nivou hrvatske Superlige, te iskrenost, kakva npr. nedostaje dečkima iz TTD (Table Tennis Daily), koji su plaćeni, te im je iz tog razloga sve “izvrsno”.

Butterfly_Viscaria

I, tako dolazimo do Youtube kanala Table Tennis Gan. Ako pogledate igru recenzenta, a on je kineski amater, možete zamisliti tek njihove profesionalce, provincijskog ili nacionalnog nivoa, koju tehniku i brzinu tek oni imaju. Osim vjerodostojnosti i iskrenosti u recenzijama, ono što me posebno oduševilo je da dotični igra u svim dvoranama, od klubova, sa više desetaka stolova, do garaža. No, idemo prvo pogledati recenziju 3 verzije drva Butterfly Viscaria, te Viscaria Golden.


Koji su rezultati ovog usporednog testa? Višestruko skuplja verzija drva Butterfly Viscaria Golden, koje se nudi samo za kinesko tržište, u stvari je lošija od standardne verzije, a na testu se najboljom pokazala najstarija, iz 2014 (oznaka O). Ali, tu testu nije kraj, već je nastavljen sa drvima brandiranih i nepoznatih kineskih proizvođača:

Koji je zaključak? Ako želiš izraziti svoje “stručno” mišljenje o nekom drvu, prvo moraš biti vraški igrač, a drugo isprobati mnoštvo sličnih, jer inače pričaš bez veze i ispadaš smiješan. Nadalje, ako si na drvo potrošio znatan iznos, to ne znači da si dobio vrhunsko, ono 3 – 4 puta jeftinije može biti bolje, te novac ne može nadomjestiti znanje. U tom slučaju puno je bolje reći: “Ja o tome ništa ne znam, al’ me veseli, jer kada u ruku uzmem svoju Viscariu mislim da sam i ja Zhang Jike”.

Butterfly_Viscaria_Golden