Poduzetništvo u stolnom tenisu

Ako netko čeka da će se stolni tenis desiti sam od sebe – NEĆE (lat. ex nihilo nihil fit). Ne samo da se neće unaprijediti, već će ono što postoji propasti! Brzim pregledom Stolnoteniskih dvorana u Zagrebu vidjeti ćete da se zadnjih godina od njih 15 zatvorilo 6, a niti jedna veća nije otvorena. Stanje najbolje opisuje legendarni hit Vojka V. “Kako to”.

Bio sam ovaj tjedan na Zboru Sokaz-a. I, što sam čuo? Predsjednik je rekao da oni nešto gledaju dvorane (moš’ mislit’), ali ništa konkretno. Član Predsjedništva je dva puta napomenuo da mu je baš žao što je umro bivši gradonačelnik, jer ga je poznavao, te da čeka razgovor s ministrom, koji je “poznat” po tome što je u godinu i pol nakon potresa uspio srušiti tek 4 kuće u Zagrebu, a nije napravio ništa novo. Nudi se i dvorana od 300 m² za mjesečnu najamninu od 3000 €, što stolni tenis sigurno ne može platiti. U dvorani Merix na Velesajmu ne računaju više ozbiljno na Sokaz, eventualno na 1 – 2 stola, jer se tokom godine igra kratko, te oni od toga ne mogu živjeti. Kao “šlag na tortu” došla je vijest da je sat igranja u dvorani u Prečkom poskupio s 40 na 50 kn. Hoćete još? Loših vijesti nikad dosta.

STK_NZ_3

Nitko me ne može uvjeriti da u Zagrebu nije moguće pronaći jednu školsku dvoranu u kojoj bi se na 12 – 16 stolova igralo svake večeri (od 18 – 23 h) ili poslovni prostor u nekom od napuštenih ili slabo popunjenih shopping centara. Ali, oni koji bi htjeli i mogli nemaju legitimitet. Dalje, trebalo bi napraviti projekt otvaranja dvorana, sa popisom izvođača podova, od najjeftinijeg do najskupljeg, stolova, osvjetljenja, ograda, mrežica, što već sve treba za stolni tenis. I, sve to ponuditi fitness centrima, informatičkim firmama i pojedincima, s izračunom ulaganja i isplativosti. Takve manje dvorane bi, zatim, trebalo promovirati na stranicama Sokaz-a, jer ako one ne zarađuju, normalno je da će ugasiti stolni tenis. Bez ikakve stručne pomoći, evo kako izgledaju dvorane u MNK Elipso, VITA Fitness i Vrbovcu, najlošiji stolovi, sklizav pod, loše osvjetljenje, bez ograda (arena).

MNK-Elipso
Dvorana_Vita_1
Dvorana_Vrbovec

Idemo sada na informatička poduzeća, u kojima se često igra stolni tenis. Nedavno je izašao prilog o osnivanju informatičke lige, čak na svjetskom nivou (!), ali kada sam nakon toga nazvao da ponudim pomoć, pokazalo se to “ispuhanim balonom”, pričom bez sadržaja, samo trič-trač.

Da zaključim, svi koji ne misle odustati od stolnog tenisa, a nemaju gdje igrati, čekanje da im netko drugi nešto napravi ili osigura (dvoranu) je uzaludno. Nego, treba pronaći odgovarajuću garažu, podrum, tavan ili zajedničku prostoriju u zgradi, te se voditi onom “Pomozi sam sebi, pa će ti i Bog pomoći“.

Mentalni_Trening