Stolnoteniske gume u boji

Današnji dan (01.10.2021.) ostati će zabilježen u stolnoteniskoj povijesti, budući da se mogu koristiti gume u boji, gdje, na reketu, jedna mora biti crna, a druga može biti crvena, plava, ljubičasta, roza ili zelena. Da podsjetim, nekoć u povijesti obje gume mogle su biti iste boje, no to je zabranjeno kada su se počele razlikovati svojim igračkim karakteristikama, npr. glatka guma i trava. Da bi protivnik znao kojom gumom je udarena loptica, te kakva mu dolaze rotacija i brzina, 1986. uvedeno je pravilo o raznobojnim gumama, crvenoj i crnoj. Sada je to pravilo “prošireno”.

Coloured_Rubbers

Što reći? Čemu će to doprinijeti? Atraktivnosti igranja i gledanja stolnog tenisa? Sumnjam. Više je vjerojatno da svaka takva “revolucionarna” promjena “obilježava” Predsjednika ITTF-a u odlasku, ali ne po dobru, već po gluposti. Kako su plastične loptice ostale od prethodnog Sharare, tako će raznobojne gume od sadašnjeg Weikerta. Što tek reći o “izumu” TTX, posebnoj verziji vanjskog stolnog tenisa, koji se trebao igrati po posebnim pravilima? Na žalost, ni budućnost, barem po izboru Predsjednika, ne sluti na dobro, jer umjesto da se izabere kosooki neprikosnoveni stručnjak, koji već 40 – 50 godina “živi” stolni tenis, kao Liu Goliang u Kini, u ponudi je žena (na slici), koja se do sada nije istakla kompetentnošću. Oni koji žele pročitati više o razlozima odstupanja postojećeg predsjednika, te kandidatkinji, mogu to u slijedećim člancima (1, 2 i 3). Izgleda da će i njemački savez preuzeti žena, na ovom mjestu već puno puta kritizirana Claudia Herweg. U videu pogledajte i kako “dobro” igra novi Predsjednik ETTU (europskog saveza) Igor Levitin, očito, on je na tom položaju “samo” zbog ruskih rublji.

ITTF_Sorling

No, idemo mi na praktične posljedice odluke o raznobojnim gumama. Kako su to prihvatili stolnoteniski brandovi? Oprezno. Izabrali su tek 1 ili 2 modela svojih guma, te samo njih obojali u jednu boju (osim crvene i crne).

Tibhar_Quantum_X_Pro
Donic_BlueStorm
Gewo_Neoflexx

Iskoristiti ću priliku, pa prokomentirao prva 2 kola Sokaz-a. Očito, bio sam pesimističan, odigrati će se 70% pred-Covid prvenstva (2019.). U pravu je bio jedan od znanaca, koji se natječe već 50 godina, kada je rekao: “Važno je samo da se počne igrati!¨.

P.S. Na našu zalihu su došle zelene gume Gewo Neoflexx, pa tko voli, nek’ izvoli!