Puknuće stolnoteniskog drva

Nakon što smo se pozabavili “manjim” oštećenjima stolnoteniskog drva, danas je tema njegovo puknuće (lom). Drvo nije lako slomiti, u pravilu je to posljedica jačeg udarca, ali dešava se.

Blade_Broke

Prvo, treba procijeniti isplati li se uopće popravljati slomljeno drvo. Pri tome se treba rukovoditi s 3 razmišljanja:

  1. ako je drvo vrijedno do 300 kn, a još se proizvodi, ne isplati ga se popravljati, već se eventualno da iskoristiti materijal (furniri) za popravak drugog drva, te drške;
  2. ako je puklo drvo samo od furnira, a ne proizvodi se više, moguće ga je popraviti, ali će njegova kvaliteta biti znatno smanjena;
  3. skuplja drva s umjetnim materijalima (npr. arylate-carbon ili zylon) mogu se uspješno popraviti, bez većih gubitaka u igračkim svojstvima.

Ako je popravak izveden stručno, drvo će naknadno biti jednako čvrsto, kao i prije. No, ono što se ne može nadomjestiti je osjećaj (vibracija) koju prenose furniri. To je lakši problem kod drva s umjetnim materijalima (npr. 5 + 2), jer se ne može izgubiti nešto čega je bilo vrlo malo ili nije bilo.

Postupak popravka prikazan je na slijedećem videu:

Ako nekog brine da čačkalice, koje su korištene za spajanje, nisu dovoljno čvrste, mogu se ugraditi i tijela metalnih čavala. Nakon spajanja, ako se skine završni furnir, te nadomjestiti novim, cijeli rad (popravak) izgleda vrlo uredan i malo primjetan.

Drvo_Popravak