Konzistentnost, rotacija, brzina

Započeti ću citatom: “Lakše je početnika naučiti cjelokupnoj tehnici stolnog tenisa, nego solidnom igraču ispraviti samo jedan neispravan udarac“.

Kada na Youtubu pogledate snimke malih kineskih stolnotenisača, vidite da sva ta djeca imaju izvrsnu tehniku. Kako to? Jednostavno, počnu ih učiti dok još ništa ne znaju, uključujući i pogrešno, a na početku svakog treninga vježbaju, bez reketa i loptice, samo prijenos težine sa desne noge na lijevu (za dešnjake). S druge strane, kod nas, kada dođete na najjače seniorsko natjecanje, gledate vrhunskog(?) igrača kako promašuje udarce, koje ne bi smio ni mlađi kadet. Kada protivnik ima bolju tehniku, lako gubite poene, a teško ih osvajate, te je tako nemoguće pobijediti.

Svatko, nezavisno od dobi, treba inzistirati na ispravnoj tehnici, tj. na držanju reketa (gripu), početnom položaju, kretanju, prijenosu težine u udarcu, zamahu i izmahu, te povratu u početnu poziciju. U toj fazi učenja stolnog tenisa najvažnija je konzistentnost, koja označava sposobnost da se pojedini udarac tehnički ispravno izvede 10, 20, 30 puta u željenu stranu protivničkog stola, bez greške. To vrijedi za rezanje, kontru, blok, spin, flip, smash. Igrač koji nema tu vještinu smatra se početnikom. U početku se vježbe izvode statički, po dijagonali ili paraleli, a zatim dinamički, uz kretanje, do najviše razine kada je dio vježbe shematski, a dalje slobodno. Koji je najveći neprijatelj konzistentnosti? Prebrz reket, koji igrač ne može kontrolirati i iznad je njegovih fizičkih i/ili tehničkih sposobnosti. Jedna loptica bude udarena super, dvije preko stola, treća u dno mrežice…

Nakon početnog svladavanja držanja loptice na stolu, treba raditi na rotaciji. Tek kada se postigao zadovoljavajući nivo rotacije, loptici se dodaje brzina, na način da se udarac izvodi bržim pokretom. Ako loptica nema odgovarajuću rotaciju, dodavanjem brzine, preletjeti će stol, dok će, u suprotnom, udariti blizu krajnje linije stola. Što je to jaka lopta? To je ona koja ima veliku rotaciju i brzinu, a nizak let iznad mrežice.

Rotacija

Postupak učenja FH spina možete vidjeti na slijedećem videu, prvo rotacija, tek zatim brzina:

Svim zaljubljenicima u kinesku tehniku stolnog tenisa i opremu, preporučam praćenje bloga tako-dairy, od kuda su i preuzete slike.

Chinese_TT_Equipment

Za kraj, možete pogledati meč našeg Frane Kojića protiv Fan Zhendonga, sa Svjetskog prvenstva (WTTC) u Budimpešti 2019.

P.S. Evo mišljenja EmRatThicha na istu temu: