Stolnoteniska komunikacija

Gdje se i što, na internetu, može naći od hrvatskog stolnog tenisa?

Komunikaciju možemo definirati: “Tko, kaže Što, kojim Kanalom, Kome i s kojim Efektom?“, tj. skupom aktivnosti u cilju upoznavanja i popularizacije stolnog tenisa. I, dok su se nekoć štampali bilteni i knjige, lijepili posteri po dvoranama uoči nekog važnijeg stolnoteniskog meča, snimali dokumentarci i vršili prijenosi na televiziji, danas je glavni medij internet. Drugim riječima, dok je nekoć medijsku prisutnost osiguravao netko drugi (novine i TV), danas je ona decentralizirana, svatko to radi sam za sebe, a viđen je koliko to sam hoće i da si truda. U nedavnoj emisiji Shift DW (Deutsche Welle) voditelj je “priznao” da dnevno provodi do 5 sati gledajući u svoj mobitel. Gdje je tu hrvatski stolni tenis? Krenimo od glave.

U blogu Samo dobre vijesti opisano je kako HSTS javnim novcem plaća “zaštitnika” (cenzora), koji bez razloga i upozorenja briše sve objave koje nisu od “koristi” rukovodstvu. Pri tome, neću navesti ime “novinara”, jer nije zaslužio, to čini bez ikakvih skrupula i moralne dvojbe o potrebi objektivnog informiranja, te je u direktnom sukobu s etičkim načelima.

U dijelu profesionalnog stolnog tenisa pojedini igrači iz klubova snimaju mečeve, što izvode preko Facebooka, a tako je snimljen i jučerašnji između STK STARR Varaždin – STK Split. Snima se amaterski, mobitelom, iz perspektive klupe, a slično rade i STK Libertas Marinkolor iz Dubrovnika i STK Cibalia iz Vinkovaca. U dijelu izrađenih web stranica istaknuo bi STK Zabok, a na Facebooku su prisutni STK Tis i GSTK Zagreb, gdje prate rezultate i uspjehe svojih igrača.

Idemo sada na rekreativni stolni tenis, i to organizirani i privatni. Tu je, kao najveći, zagrebački Sokaz, sa svojim forumom. Od pada servera, zbog požara, (pre)sporog vraćanja, te gubitka dijela rasprava, malo je toga ostalo. Rasprava o opremi ili igri uopće više nema, već samo rezultati odigranih utakmica, te sporadična ponuda rabljene i nove opreme. Ovo je, do jučer, bila slika naslovnice, gdje su glavna tema bili davno odigrani ljetni turniri. Ali, nitko ništa ne čini, pa je to da nema ničega postalo “novo normalno”.

Sokaz_Naslovnica

U ovom dijelu spomenuo bih još i Međimurski stolnoteniski savez (Facebook), sa njihovim rekreativnim ligama, te Slavonski stolni tenis.

Od dvorana, oglašava se STK Merix, sa zagrebačkog Velesajma, pa iako su im vijesti prastare, jer ove godine nije objavljena niti jedna, redovno pokazuju rezultate sa svojih turnira. U zadnje vrijeme dvorana u Prečkom glavni interes pokazuje prema fitnessu, pa su rijetke slike i objave o stolnom tenisu.

A, ono što kreiraju sami igrači, što se tu može pronaći? Svakako, to je portal Pingić, koji se sada proširio i na otok Brač. Na Youtube kanalu Daria Grda mogu se naći recenzije opreme, snimke stolnoteniskih mečeva međimurske lige, trening mečevi i 3 lekcije o tehnici stolnog tenisa. Nađe se nešto i na stranicama Novog Milenija, kao npr. ova snimka. Normalno, tu sam i ja, s ovim blogom. I, to je više, manje to. A, ako Vam to nije dovoljno, stvar je jednostavna, uz pomoć računala i mobitela kreirajte sami nešto posve novo! 😆 

P.S. O nivou komunikacije svjedoči i ovaj opis drva na web stranici zastupnika: “Visokokvalitetni Hinoki premaz omogućuje pak fantastični osjet loptice sa značajno produljenim vremenom kontakta loptice.” (op.a. Hinoki nije premaz, već furnir, tj. sloj drva).