Uparivanje drva i guma II

U prethodnom blogu, s istom temom, bavili smo se više profesionalcima, jer je glavni prezenter bio Kenta Matsuidara. Ali, kakve ima veze on, koji je započeo sa svakodnevnim treningom od 5 – 6 godine, uz angažirane i stručne trenere, izabran između tisuća sličnih, sa rekreativcem koji možda nije imao ni sata kvalificiranog treninga, pa igra ono što zna i umije? Nikakve. Kao uvod u današnji nastavak možete pročitati i stari blog Drva – mekana vs. tvrda.

Prije prelaska na temu, moram dati objašnjenja. Što su to mekana drva? Ona, izrađena samo od furnira, većinom od 5 slojeva, dok su sa 7 slojeva više prema sredini. Tvrda drva imaju dodane umjetne materijale (npr. Arylate-Carbon), no i tu postoji razlika između mekših, gdje je to na srednjici, kao što je sada ultra popularna npr. Stiga Inspira CCF, od tvrdih koja to imaju ispod završnog furnira, kao što je npr. Butterfly Viscaria. Mekane gume su do tvrdoće 42.5 (Shore C), a tvrde od 47.5 – 60.

Da ne bi ispalo da sam ja sve ovo “isisao iz malog prsta”, nije baš tako, već se referiram na članak iz 2014. objavljen u japanskom časopisu Table Tennis Kingdom, a prenesen na forumu http://mytabletennis.net/. Opisano je kojem tipu igrača odgovara određena kombinacija, a gledano kroz 3 bitna faktora, a to su Ball separation (kratkoća vremena u kojem je reket igrača u kontaktu s lopticom), Kick (brzina loptice nakon udara u protivničku stranu stola) i Spin (rotacija). Svakako, pogledajte slike, koje prikazuju defleksiju (savijanje) gume i drva u trenutku kontakta (udara) loptice u reket.

Tvrda-vs.-meka-drva-i-guma

U tablici je sažetak, a evo i cijelog članka, na engleskom:

Uparivanje-drva-i-guma-II

Nadam se da sam i ovaj puta bio poučan, a ne zamoran 😆 .

P.S. Moram reći da se zadnjih tjedana osjećam kao seksolog, kojem se samom ne može “dići”. Igram katastrofalno, od 10 fixeva gubim 9, a ovdje dajem “pametne” savjete. Ali, valjda to ima veze s nekim drugim situacijama u životu. Dobro je biti dolje, jer tada možeš krenuti samo prema gore.