Vijesti za kraj sezone 2021.

Idemo mi od općeg (globalnog) prema pojedinačnom (lokalnom).

Završilo je WTTC (Svjetsko prvenstvo) 2021. u Houstonu. Normalno, pobjednici su Kinezi (Fan Zhendong i Wang Manyu). Od nacija, dobro su prošli i Šveđani, osvajanjem naslova u muškim parovima (Karlsson/Falck), a na vidiku je i nova zvijezda u liku viceprvaka, 19 godišnjeg Trulsa Moregarda. Zavidan interes je izazvao njegov oktogonalni reket (Stiga Cybershape Carbon), toliki da i moj kapetan razmišlja o nabavi. Još samo da se pojavi na Alibabi, jer on samo tamo kupuje stolnotenisku opremu. Interesantne priče sa prvenstva možete pronaći na HSTS.

Od sutra (2. – 8.12.) u Vila Nova de Gaia, Portugal održava se Svjetsko prvenstvo (World Youth Championships) za igrače do 15, odnosno 19 godina, a i mi ćemo tamo imati svoje predstavnike.

U Singapuru 2.12. započinje WTT Cup finale, s po 16 najbolje plasiranih igrača/ica. I, to je više, manje sve za ovu stolnotenisku godinu.

Kakvo je stanje na stolnoteniskom tržištu? Moram reći, koliko sam ja u ovom poslu, to još nisam vidio. U pravilu, nedostaje svega, posebno onog što je popularno i više se kupuje. Na primjer, dobavljač nema drva Stiga Infinity VPS V, Celero i Inspira CCF, nema ni Donic Waldner Senso Carbon, kod zadnje narudžbe od XIOM-a nije bilo, u svim debljinama i bojama, najpopularnijih guma Vega Pro i Euro. Kako se gume proizvode i prodaju u Europi, a ne plutaju u milijunima kontejnera diljem oceana, očito nedostaje neka od supstanci za proizvodnju. Još nekako se potražnja održava na bazi starih zaliha, ali i taj izvor je vrlo ograničenog trajanja. Najviše me zaprepastilo kada sam htio nabaviti stolnoteniske čarape, u broju koji se najčešće prodaje (42 – 44), pa sam ustanovio da nema ni njih! 😯

Gewo_Carape

Idemo sada na lokalno, tj. rekreativno natjecanje Sokaz, jer ovaj tjedan se završava 11. kolom. Hm, iako su podaci iz prijava za natjecanje bili relativno optimistični, s padom od “samo” 25% (sa 300 ekipa na 230), “entuzijazam” je na niskom nivou, pa dosta mečeva nije odigrano, a, po pričama, znatan broj se riješio dogovorom. Evo, pogledajte jučerašnju tablicu rezultata, od 22 meča, odigrano ih je tek 11.

Sokaz_Kraj

Tko su najveći stolnoteniski Covid gubitnici? Pa, najstariji igrači, oni s 60+, znatan broj ih je odustao od igranja, a dio ih ima znatno slabije rezultate.

Sokaz ima nove prvake, ekipu Južna Trešnjevka www.svezasport.hr! Interesantno, razgovarao sam s jednim igračem prvaka, dva dana prije odlučujuće utakmice, i smatrao je da nemaju nikakve šanse za pobjedu, jer igrali su protiv jednog igrača STK Požega (Superliga), glavnim junakom bloga Rad ili materijal, i dvojice iz STK Duga Resa (1. hrvatska liga). Iako su bivši školovani igrači (Teodorović, Juričević i Cvitković), još jednom su dokazali što je najvažnije za pobjedu u stolnom tenisu. Glava!

Juzna_Tresnjevka

P.S. U razgovoru s pobjednikom, pitao sam ga i s kojim gumama igra? Gewo Nexxus EL Pro 50, tvrdio je da su mu bolje od Tenđi i Evolutiona.