Specijalna travaroška tehnika

Nemojte ni slučajno pomisliti da ja znam sve o travama :mrgreen: . U stvari, s travom nikada nisam igrao 😎 . Ali, zato imam dobre savjetnike 😀 .

U tom duhu danas ću predstaviti travarošku tehniku “Pileća nogica” (eng. Chicken feet style). U našim krajevima nisam vidio da netko tako igra, a efektivno je, što možete vidjeti na “slučaju” Chen Weixinga (ex 9. na svjetskoj rang listi) protiv Zhanga (kineskog amatera):

Kada se uspješno koristi “pileća nogica”? Pa, na dolaznu rezanu lopticu (pimpl) ili onu zalovljenu travom. Kako je loptica udarena travom, znači da je bez rotacije, te propada i leluja.

Idemo sada malo proširiti travarošku temu, te osim što je prethodno prikazano kako, navesti i s čime igrati. U blogu Četiri travaroška asa opisane su najbolje dozvoljene trave (s otporom) za blokere na stolu. Što je bolje od njih? Pa, normalno, trava bez otpora (frictionless), a najduže se na tržištu zadržala Dr Neubauer Super Block (Extreme), dok se sada nađe na Alibabi po cijeni od $80 (520 kn). Po čemu je trava bez otpora bolja od one sa? Kod pasivnog bloka daje rezanu lopticu, dok normalna trava daje flah (bez rotacije), a i trajnost je nemjerljiva, nekoliko puta duža. Zamjena? Težak slučaj. Tehnikom igre najbliža je antispin guma bez otpora, što je dozvoljeno ITTF regulativom. Mane? Antispin sa dampening (prigušujućom) spužvom (2 mm) znatno je teži od OX (bez spužve) trave, pa se mijenja cijeli balans reketa. Dalje, proizvedena je od plastike, pa premazana posebnom tekućinom, koja pospješuje “proklizavanje” loptice, ali se u kraćem vremenu potroši. Tako “maneken” Luka Mladenović mijenja antispin za svaki meč, što mu osigurava sponzor, a ostali svaki mjesec. Kako su te antispin gume, npr. od Der Materialspezialista ili Dr Neubauera “odgovarajućih” cijena (€50), tako sve to postaje “skup” sport. Treća mogućnost je samostalno istraživanje mogućnosti kako travi “skinuti” otpor ili se obratiti “stručnjaku”.

Ima li neka novost? Ima, Spinlord Dornenglanz III.

Spinlord_DG_III

Što kaže proizvođač? Trava je namijenjena za blok na stolu, mekana i spora, što je vrlo dobro. Ostale karakteristike možete pročitati ovdje.