Kratki servis

Servis je jedan od najvažnijih udaraca u stolnom tenisu, jer igrač samostalno odlučuje o njemu, nezavisno od protivnika. Ova tema je već načeta u blogu Generiranje spina prilikom servisa, tj. kako zadati maksimalnu rotaciju, odnosno izvesti udarac bez nje (flah).

Servise možemo podijeliti prema vrsti rotacije, pri čemu ona nije jednoznačna, već je kombinacija, zavisno pod kojim kutem reket udara lopticu:

  • donja rotacija (rezana loptica) – backspin;
  • gornja rotacija – spin;
  • postranična rotacija – side spin;
  • bez rotacije – flah;

Servisi se mogu podijeliti prema strani reketa kojom se izvode:

  • backhand servis;
  • forehand servis.

Dalje, prema dužini, odnosno broju odskoka od stola, dijele se na:

  • kratki servis, koji 2 ili više puta udara u protivničku polovicu stola;
  • dugi servisi, koji samo 1 udara u protivničku stranu stola.

Na kraju, prema brzini, mogu se podijeliti na:

  • spore;
  • brze.

Profesionalci većinom serviraju kratke servise. Pri tome, loptica ne mora nužno 2 puta odskočiti od protivničke strane stola, već je dovoljno da je 2. odskok vrlo blizu ruba, kako ga protivnik ne bi mogao efikasno napasti spinom. Prijem takvih servisa se izvodi drop shotom, tj. nastavkom igre kratko – kratko, ili BH flipom. Kako su servisi pretežito sa spinom ili side spinom, teško je efikasno izvesti drop shot, a da se pri tome loptica ne “digne” i omogući serveru lako poentiranje. Većina kineskih igrača, sa 70% stola, servise vraća BH flipom. FH flip se igra rijetko, većinom kada je server nekontrolirano “digao” servis. Dugi servisi su faktor iznenađenja.

Kod rekreativnih igrača sve je obrnuto. Pretežu dugi servisi, dok su oni kratki faktor iznenađenja, jer ih je znatno teže izvesti. Rekreativci imaju znatno manje izrađen spin, posebno na BH strani, pa je mnogo vjerojatnije da će dugi servis biti samo pasivno vraćen, a ne odmah direktno napadnut. Pri tome, rezanjem će teže biti kvalitetno vratiti servis sa gornjom, postraničnom ili bez rotacije, posebno ako ide u lakat.

Normalno, ako je istom jačinom udarac izveden sa donje ili gornje strane loptice imati će jaču prednju rotaciju (backspin ili spin), a ako je izveden pod kutem imati će postraničnu devijaciju. Kako izvesti kratki servis?

Jako rezanom kratkom servisu treba “oduzeti” brzinu na način da se reketom ide brzo ispod loptice, a na kraju se reket povuče prema gore (WRM, nakon 1:20):

Na slijedećem videu prikazani su načini kako izvesti brzi, odnosno spori kratki servis (Samson Dubina):

Kratki servis se mora izvesti bez zamaha, tj. bez upotrebe ramena i podlaktice, koji ostaju fiksirani, već samo iz zgloba.