Remake gume

Pod “remake” gumama prvenstveno se misli na dvije i to Butterfly Sriver G3 (FX) i Yasaka Mark V HPS (Soft). Njihovi prethodnici bili su “zvijezde” nekadašnjih stolnoteniskih vremena, a proizvodile su se u japanskoj tvornici Fuso, kako je to opisano u blogu Euro/Japanski proizvođači backside guma.

Butterfly Sriver G3

Od 2008., kada je uvedena zabrana korištenja brzog ljepila, gume sa kompaktnom spužvom, osim DHS Hurricane3 Neo, su postale inferiorne brzinom i spinom u odnosu na gume sa poroznom spužvom. No, proizvođači se nisu htjeli olako odreći obilnih prihoda, pa su “osmislili” njihove nasljednike. Tako su Butterfly Sriver L nasljedile Sriver G2, odnosno danas G3, a i Sriver FX ima odgovarajuće sljednike. Identično je postupila i Yasaka sa evergreen gumom Mark V i nasljednicima Mark V HPS, odnosno Mark V HPS Soft. A, cijene? Butterfly Sriver G3 39,90, što je granično prihvatljivo, a Yasaka Mark V HPS €48,90, što je “bolesno”.

A, za koga bi eventualno bile te gume? Za one koji igraju na stolu, žele dobru kontrolu i vratiti jednu loptu više od protivnika, ali nemaju niti jednu izraženu karakteristiku, već rade “sve po malo”, rezanje, spin, blok, kontru, smash. Topsheet i spužva su malo unaprijeđene u odnosu na povijesne, pa su performanse manje ovisne o korištenju brzog ljepila.

I, umjesto zaključka, jedan reklamni slogan, u kojem su najbolje sažete karakteristike opisanih guma: “Nije vino, nije voda, to je traubisoda”.