Nittaku instrumenti

Nittaku_Blade_Instruments

Nittaku je poznat po vrhunski dizajniranim i izrađenim drvima, ali serija koja je svoj naziv dobila po instrumentima je “Crème de la crème”. Orkestar čine: Tenor, Acoustic, Violin  i Violoncelo. Sva imaju 5-slojeva, osim onih sa dodatkom carbona, slično dizajnirane glave i ručke (samo u različitim bojama), zavisno od debljine (5.3 – 6.0 mm) razlikuju se u brzini i težini. Kao i na svim Nittaku drvima, standardne drške su uske, jer Japanci imaju male rukice.

Nittaku_Instruments

Od cijelog orkestra najpopularnija je Violin-a. Drvo ima strukturu: white ash (jasen) – white ash – kiri – white ash – white ash, i iako je označeno kao OFF, u stvari je OFF-. Nittaku je dizajnirao i modifikacije:

  • LH (large handle) – sa povećanom konkavnom drškom, jer je originalna relativno uska;
  • J – sa smanjenom glavom i težinom;
  • C – sa dodatkom carbona.

Nittaku_Violin_Chart

Violin-a sa povećanom glavom, za obrambene igrače, zove se Violoncelo.

Slijedeći član orkestra je Acoustic, sa strukturom limba – limba – tung tree (kiri) – limba – limba. S njim su igrali Ai Fukuhara i Ma Long. I on ima verzije sa povećanom drškom i carbonom.

Najbrži i najmanje popularan je Tenor, iste strukture kao i Acoustic, sa povećanom težinom i brzinom (OFF+).

Nittaku drva su relativno skupa, sa cijenama od €90 – 160, zavisno od shop-a i eventualnog popusta. Zamjene? Na nekim forumima piše da su to Galaxy (Yinhe/Milky Way) Earth E-3 i/ili E-4, a i design drške neodoljivo podsjeća na original.

Nittaku_Blade

Nittaku katalog na engleskom iz 2013., koji može poslužiti i kao nadopuna prethodnog bloga o Nittaku gumama: Nittaku_2013.pdf

Mjesečni ITTF pregled za rujan, pod pokroviteljstvom Nittaku: