Trava navlakuša

Kakva li je to travuljaga? Pokušati ću pojasniti pojavu, a napis se zasniva na tipičnom razgovoru koji sam prije 2 dana vodio u dvorani.

U stvari, radi se o frictionless travi, onoj bez otpora, zabranjenoj aktivnošću g. Schölera 2008. “Najpopularniji” primjerci su modeli Dr Neubauera Super Block, Roulette, Monster, Inferno, Boomerang …, Hallmark-ove Original i Super Special, Donic-ove Alligator i Piranja. Te trave igraču omogućuju znatno manju osjetljivost na dolaznu rotaciju, te veći “asortiman” napadačkih udaraca, od kojih je za protivnika najneugodniji Punch Block (ravni udarac travom na rezanu lopticu, nakon koje ona leluja i propada).

Hallmark_Original

Odigrao sam mnogo mečeva sa bivšim suigračem, “opremljenim” takvom travuljagom. Kako izgleda tipični poen? Serviram spin servis, sa gornjom rotacijom, dobijem rezanu loptu, povučem jaki rotacijski spin, on zalovi, dobijem jako rezanu lopticu, otpimplam je, a on se zajuri i travom mi zabije poen.

Ovo je sve do sada bio uvod. Igrači koji su igrali sa takvim travama prije zabrane, a i dio mlađih igrača željnih brzog uspjeha, ne mogu se više “skinuti” sa njih. To je kao droga, ovisnost. Kada na reket stave bilo koju dozvoljenu travu, po setu su slabiji za 4 – 5 poena, nema više lakih bodova, ne mogu više dobiti ni svoju tetku. Pokušavaju, mijenjaju, isprobavaju desetke drugih trava, antispin guma, ali niti jedna nije tako “dobra” kao njihova stara. A, zašto bi je uopće mijenjali? Više je razloga tome:

  • takvu travu je sve teže nabaviti, prestale su se proizvoditi, zadnju sam za igrača iz prethodnog pasusa nabavio iz Tajlanda;
  • protivnici im prigovaraju da se koriste zabranjenim sredstvima, a u stvari ništa ne igraju;
  • cijela koncepcija igre zasniva se na uguravanju, a to u višim ligama nije dovoljno.

Rješenje? Nema ga. Bar ga ja do sada nisam našao. Niti jedan igrač se nije dobrovoljno “skinuo” ili našao adekvatnu zamjenu. A, koji je onda smisao ovog bloga? Da vrijeđam igrače za zabranjenim travama? Ne, već da upozorim one koji od trave traže maksimalni efekt. Dobra trava ima dobru kontrolu i ništa više, a za napad treba koristiti FH.