Are You Doing What You Think You’re Doing?

Namjerno sam ostavio izvorno eng. naslov, jer mi se sviđa kao igra riječi, u prijevodu “Da li radite što mislite da radite?”. Pod istim naslovom izašao je i blog Ben Larcomba, poznatog iz akcije Expert in a Year. U stvari, osnova ideje je da bi morali snimati svoje treninge i mečeve i nakon toga ih samostalno ili sa trenerom analizirati. Da pokušam na drugi način. Koliko od Vas, koji igrate stolni tenis, ima video snimke svojih treninga i/ili mečeva? Danas je profesionalna oprema za snimanje dostupna skoro svima, znači kvalitetni foto aparat na stativu (tripodu, tronošcu) i SD kartica.

Krenimo sa oficijalnim stolnim tenisom, znači onim po klubovima. Većina snima službene mečeve, treninge znatno rjeđe. Što poslije rade sa snimkama, ne bih znao, budući da igrači ponavljaju iste greške. Nevjerojatno, ali istinito, nemam niti jednu snimku treninga ili meča kćeri nakon 8 godina treniranja. Bingo!

Koliko se sjećam, jedan rekreativac je, prije par godina, snimao svoje treninge i mečeve. Osobno imam 2 snimke svojih treninga, koje sam napravio na vlastiti zahtjev, niti jednog meča. Kada sam na Youtube-u tražio snimku bilo kojeg Sokaz meča, nisam našao skoro ništa, neke napravljene mobitelom, sa kontralichtom (protusvjetlom). Evo, probajte i Vi sami, upišite na Youtube: Sokaz, pa vidite što ćete dobiti.

An Shu.jpg

Ben to izvrsno objašnjava anegdotom kada je na sastanku rekao svima da pogledaju kineskog trenera An Shua. I, svi su to napravili osim jednog, njega samog, jer to nije moguće. Sami sebe ne vidimo, samo pretpostavljamo što igramo loše i zašto činimo greške u igri. Rijetko se poklapaju “doživljaj” igrača i stvarnost. Ali, ne radi se samo o greškama, već o kompletnoj taktici. Snimkom mogu ustanoviti da ako zadam dugi, jaki donji (rezani) servis, da dijelom postranične rotacije, da će mi u 90% slučajeva doći duga rezana (sa backspinom) lopta u moj BH. Znači, odmah nakon servisa moram se odmaknuti od stola, jer doći će duga, spustiti koljena, spustiti ruku, opustiti zglob i povući rotirani spin na gore.

Posebno je interesantno pogledati svoje stare video snimke i analizirati tadašnju i sadašnju tehniku, u čemu se unaprijedila, a u čemu, možda, unazadila.