Matematika i stolni tenis

Bili mi svjesni ili ne, stolnim tenisom “rukovode” neke prirodne znanosti poput fizike, matematike, medicine i one društvene poput psihologije. ITTF objavljuje znanstvene članke na svojoj stranici. U lijevom stupcu Science papers of table tennis moguće je pregledati članke, a neke i besplatno pročitati. Svakako, to bi morali pratiti treneri (???), a zaključke bi mogli pročitati i igrači, te na taj način unaprijediti vlastitu igru.

Marcel, njemački igrač i student matematike mjesečno piše svoje blogove na Thoughts on table tennis. Sada, kao i sa svim stvarima na ovom svijetu, možemo se svrstati u 2 grupe, ljubitelje i mrzitelje matematike. Za ove prve nema izbora, oni trebaju pročitati sve članke, pri čemu mogu izabrati redoslijed, da li će to činiti po težini članaka, od lakših prema zahtjevnijima ili po datumu objave.  A, mrzitelji, oni koji su odahnuli sa zadnjim satom matematike u svom školovanju, trebaju li i oni to pogledati? Da, ali ne čitati cijele članke i/ili matematička obrazloženja, već samo pogledati temu i zaključak do kojeg je pisac došao.

Ball_Trajectory

Članci su svrstani u 3 grupe, lagani sa ♣ , srednji sa ♣♣ i teški sa ♣♣♣. Da lijenčine i oni koji slabo znaju engleski ne bi ostali zakinuti navesti ću teme dosadašnjih članaka:

♣ Ball geography – dijelovi stolnoteniske loptice.
♣ Trajectory phases – putanja loptice, pri čemu njena snaga opada sa vremenom, a lopticu treba udariti odmah po odskoku, prije njene najviše točke, čime se protivniku smanjuje vrijeme reakcije.
♣ Shot consistency – konzistentnost udaraca, dijagonalni udarci trebaju imati više brzine, a paralelni spina.
♣ Know your blade: Pip alignment – poravnanje pipaca na gumi, gdje, kod udarca, vodoravno daje više spina, a vertikalno više brzine, što je važno kod softova i medium pips guma.

♣♣ Floating balls – loptice koje lelujaju, tj. mijenjaju putanju, posebno su važne kod ravnih udaraca i udaraca travom, a rezultat su kada je loptica udarena bez spina, pa njena putanja ovisi o strujanju zraka oko nje. To se postiže tako se loptica udari centralno, uz poništavanje dolaznog spina i bez zadavanja vlastitog.

♣♣ Inverse game theory – smanjivanjem broja poena u setu sa 21 na 11, te povećavanjem loptice sa 38 na 40 i sada na 40+ mm, u igru se uvodi veći stupanj rizika i mogućnosti da slabiji igrač pobijedi boljeg.
♣♣ Technique videos – zbirka najboljih videa o tehnici igre.
♣♣ Healthy Table Tennis – najčešće ozljede u stolnom tenisu i kako ih izbjeći odgovarajućom tehnikom udaraca.
♣♣ Effective patterns for the first three ball contacts as server – najbolji načini da server u prva 3 udarca osvoji poen su:

    1. kratki servis u FH, a nakon toga dugi udarac u BH,
    2. kratki servis u BH, a zatim dugi udarac u FH i
    3. dugi servis u FH, a zatim kratki udarac u BH.

♣♣♣ Stroke difficulty 1 – blocking – blokiranje protivničkih udaraca i pozicioniranje.
♣♣♣ The five phases model – state of play – taktika igre.
♣♣♣ How to control the external flow of play – kontrola vlastite gestikulacije tokom meča.
♣♣♣ Proper use of the non playing arm – korištenjem ruke kojom se ne igra treba postići stabilizaciju pokreta, dati veću snagu udarcu, procijeniti visinu i poziciju nadolazeće loptice, te se pripremiti na slijedeći udarac.
♣♣♣ Legal serve hiding – legalno skrivanje servisa izvodi se bacanjem loptice i izvođenjem udarca blizu tijela, promjenom dijela reketa kojim se udarac izvodi, izvođenjem “lažnih” pokreta prije ili nakon servisa.
♣♣♣ Spin evasion – vrste spina i kako ih izvesti.
♣♣♣ Don’t serve first – za igrača je bolje da protivnik prvi servira.
♣♣♣ Serve side-topspin – najteže se dobro vraćaju spin servisi sa postraničnom rotacijom.
♣♣♣ Counterlooping – igra spin na spin.
♣♣♣ Exploit the ready stance – početna pozicija “otkriva” tip igre protivnika.
♣♣♣ Push to the backhand – igrajući rezanom lopticom u BH stranu protivnika postiže se taktička prevlast.
♣♣♣ Techniques for an optimal stroke timing – pozicija ramena treba biti u visini na kojoj se želi udariti dolazna loptica.
♣♣♣ Angle of play – kut igre određuje koje područje morate pokriti.
♣♣♣ Strategical and tactical depth – poznavanjem vlastitog stila igre treba razviti udarce koji će za protivnika biti nepredvidljivi.
♣♣♣ Playing against long pimples – igra protiv trave.

Slijedeći članak biti će s analizom finalnog meča s OI u Londonu 2012. između Zhang Jikea i Wang Haoa.