Stolnotenisko marketiranje

Stolnotenisko marketiranje je dizanje “prašine” prije nego što se određeni proizvod pojavi na tržištu, a u cilju podizanja cijene. Važnu ulogu u tome ima “sponzoruša”, tj. stručni recenzent, koji to nije iz znanja i/ili uvjerenja, nego interesa. Kao primjer, na pamet mi padaju Stiga i TableTennisDaily. Na slikama je vlasnik TableTennisDaily-a s direktorom Stige Mats Bandstigenom i u Stiginoj majici:

Stiga_Dan
Stiga_TTD

Stiga se dugo, do 2014., “opirala” uvođenju poroznih spužvi, posebno kada znamo da je ESN od 1995. to započeo i prije stvarne potrebe, koja je definitivno nastala 2008. zabranom brzog lijepljenja. Na donjoj slici su razlike performansi guma sa klasičnom, u odnosu na one sa poroznom spužvom:

Tensor_Graph

Seriju guma Stiga Boost (cijena €39.90), koja je relativno dobra i uspješna, nasljedila je serija Magna II, iste cijene, koja je potpuno propala, te je više ne drže ni prvoklasni Stiga partneri (Tabletennis11 i Dandoy). Ispod topsheet-a dotadašnje gume Magna lijepili su spužve u 4 različite tvrdoće, kao i kod Boost-a, od mekane prema tvrdoj, sa oznakama TS, TC, TX i TP. Slijedila je serija Calibra, relativno OK, cijena €46.90, nešto brža varijanta Boost-a, a nakon nje došla je serija Calibra Tour. Te su gume nešto “posebno”, jer nisu ravne, već reljefne, što do tada još nije viđeno u stolnoteniskom svijetu. Nakon 2 – 3 treninga u udubine na topsheet-u uđe prašina, te guma nema gripa, a nije je lako ni očistiti. Cijena, prava sitnica, samo €49.90. Tek 2014. Stiga je uvela gume Airoc na poroznoj spužvi, u 2 tvrdoće, mekšu S i tvrđu M, cijena €49.90. I kakve su Airoc gume? Pitao me to ex reprezentativac, sada internacionalac u francuskoj 1. ligi. Nisam probao, ali vidim što tt-news.de misli o njima. Do sada su “skupile” 152 komentara, zadnji 29.11.2014. Za usporedbu, guma Tibhar Evolution MX-P ih ima 1713, Butterfly Tenergy 80 491, Butterfly Tenergy 05 3383, Yasaka Mark V 425, a XIOM Vega Pro 1230 (podaci sa 1.1.2015.). Ako se malo piše o gumi, očito se sa njom malo i igra. A, najava je bila gromoglasna. U postupak marketiranja direktno je uključen TableTennisDaily, no snimljeni materijal se ne bi smio zvati recenzija, već ekonomsko propagandna poruka (EPP). Evo 2 videa o gumama Calibra Tour i Airoc, njima je uvijek sve dobro, jer su dobro plaćeni za to.


Slično je i sa novim Stiginim drvima iz serije Carbonado. Prije par tjedana se pojavio slijedeći video, koji ne znam čemu služi i što znači: