Prijem servisa I

U blogu Stolni tenis preko velike bare navedeno je par podataka o pinganju u USA. Imaju svoje Butterfly stranice, na kojima Han Xiao objavljuje  savjete o tehnici igre. U člancima Serve Return Tips i Service and Return Footwork piše o prijemu servisa, koje sam prilagodio i sažeo.

Han Xiao

  1. Najbolji način za napredak je igranje sa različitim protivnicima, te na taj način “izvještiti” čitanje i vraćanje servisa.
  2. Procjenu spina ne treba izvoditi samo gledanjem kontakta reketa, već na osnovu leta i odskoka loptice. Server može vrlo uspješno skrivati kontakt “lažnim” pokretima prije i/ili nakon servisa ili promjenom u zadnji čas prije udarca. Loptica koja lebdi u zraku i naglo zastane nakon 2. odskoka je rezana (backspin), ona koja dolazi brže sa standardnim odskokom je flah (nospin) ili, ako odskače od stola, sa spinom. Svakako, vitalne su informacije iz bloga Izbjegavanje spina.
  3. Primatelj servisa prvenstveno treba biti spreman na dugi i brzi servis. Kratki servisi su sporiji i omogućuju duže vrijeme za reakciju. Profesionalci kreću iz osnovnog položaja prije nego što je servis izveden, kako bi već bili u pokretu, te skratili vrijeme reakcije.
  4. Kod puno grešaka u procjeni spina servisa, servis treba vratiti nešto kasnije, da se vidi što se dešava sa lopticom nakon 2. odskoka (rezana, flah, spin). U tom slučaju nije toliko važan kvalitetan povrat, već vraćanje na stol bilo kako. Svaki servis se može vratiti jakim rezanjem sa donje strane loptice (zaloviti).
  5. Većina profesionalaca servira polu duge servise u FH stranu protivnika, pri čemu je 3. odskok loptice na rub stola. Povrat se izvodi drop shotom, tj. kratkim kontaktom reketa sa lopticom, čime se minimizira efekt protivnikov spina, ili banana BH flipom. Kod rekreativaca 80% servisa je dugih, te se u tom slučaju treba odmaknuti dalje od stola.
  6. Pri povratu servisa treba pokušati ne “telefonirati” serveru stranu (FH, sredina, BH), dužinu i vrstu povrata (drop shot, rezana, flip, spin, kontra), te je katkada iznenadno promijeniti.
  7. Nakon prijema servisa važno je vratiti se u početnu poziciju, kako nogama, tako i položajem tijela, ruke i reketa.
  8. Za dešnjake, kod prijema servisa od ljevaka, treba stajati više u sredini stola, zbog različitog kuta serviranja (slika: Thoughtsontabletennis).

Prijem servisa ljevaci