Izbjegavanje spina

Stolni tenis je igra rotacije, jer se prilikom udarca loptica vrti od 120 – 130 okreta u sekundi. U 1. video nastavku edukacije Richarda Prausea “Ask the coach 1 – What is talent in table tennis” on objašnjava da je talent “osjećaj” za brzinu i/ili spin, tj. rotaciju loptice, objašnjavajući to na primjerima Ovtcharova i Bolla. Sjećam se i davnog razgovora sa Dadom Šurbekom o tome s kojim je igračem “najteže” igrao i zbog čega. Na vrhu top liste “nepoželjnih” protivnika je Timo, zbog “nevjerojatne” količine spina koju zadaje u udarcima. Na ovom blogu spinom smo se bavili u temama Principi vrtnje loptice – Paul Noel i Generiranje spina prilikom servisa. Sada ide nastavak od njemačkog blogera Marcela (Thoughtsontabletennis) o izbjegavanju spina (eng. Spin evasion), od koga sam posudio i slike. Članak je na engleskom, a trebali bi ga pročitati svi oni kojima nije cilj samo lupati po loptici, već pri tome kod svakog udarca znati kako i zašto odigrati. Prepričati ću ga vrlo kratko, za one kojima se ne da čitati integralni tekst ili “šepaju” sa engleskim.

Slika_1

Loptica ima 3 dimenzije dužinu, visinu i širinu, pa je, sukladno tome, moguće zadati i rotacije.

Slika_2Slika_3Slika_4

Područje na loptici, zavisno od vrste spina (top, corkscrew ili side), obojano crveno ima veliku rotaciju, dok je crno područje loptice s malom, odnosno bez rotacije. Loptica se najmanje vrti po osi, a najviše na polovima. Topspin/backspin je lagan za shvatiti, loptica se zahvaća gore/dolje, a kod sidespina lijevo/desno. Najmanje je poznat corkscrew spin, gdje se loptica zahvaća po donjem rubu udarcem koji se izvodi lijevo/desno ili obrnuto, najčešće kod servisa, i to u kombinaciji sa topspin/backspin-om.

Slika_5Slika_6

Pri izvođenju udarca cilj je izbjeći protivničku rotaciju, te zadati vlastitu. Normalno, rotacija ne mora biti “čista”, već i kombinacija 2 različita spina, npr. sidespin topspin. Lopticu sa jakim topspinom ili backspinom najlakše će biti udariti sa strane, npr. side flipom ili side spinom. Na lopticu sa jakim side spinom, treba odigrati lagani spin ili rezanje. Prema tome, zavisno od dolazne rotacije, optimalne pozicije reketa prilikom udarca su označene brojevima 2 i 5, manje dobre su 1, 3, 4 i 6, a svakako treba izbjegavati crvenu zonu.

Iz osobnog iskustva, kada igrate protiv “starog” igrača i zadate mu jaku rotaciju, on Vam vrati takav “šmrklj” kojem se uopće niste nadali. Jednostavno, ima osjećaj za dolaznu rotaciju, “znanje” kako da je izbjegne, te zada vlastitu ili produži dolaznu, postavljanjem reketa pod adekvatnim kutem. Po tome se, među ostalim, i razlikuju Kategorije igrača, neiskusnima loptice “frcaju” na sve stane, pri čemu uopće nisu svjesni zašto im se to dešava (posebno kod Corkscrew spina). Ima “lukavaca” koji spin žele zaobići materijalom, pa zbog toga na reket lijepe travu, soft, antispin. Ali, i kada stave takvu gumu moraju prepoznati dolaznu rotaciju, te u skladu s njom prilagoditi kut vlastitog reketa. S druge strane, što guma manje rotacije “prima”, to je manje može i zadati. U flah igri, bez zadavanja vlastite rotacije, protiv igrača sa jakim spinom ili kontrom, “materijalisti” imaju male šanse.