Slovenski trening centar

Otkud Sam? Koji Sam? Pa, onaj mladi Englez koji će igrati Superligu za STARR. Odgovor je vezan za pitanje iz prošlog bloga: “Koja od država ex Yu ima u narednom razdoblju najveći potencijal za uspjeh stolnog tenisa i zašto?”.

Odgovor: Slovenija, juniori su u Bratislavi osvojili 3. mjesto ekipno. Zašto oni, a ne mi, što oni to imaju, a mi ne? Evo objašnjenja.

NT_center_Slovenije

Namiznoteniški trening center Slovenije osnovan je 2013. u Novom Mestu, ima 9 stolova, a glavni trener je Jože Urh. Osim glavnog trenera, o igračima, među kojima je i Sam Mabey, brine cijeli tim, od stručnjaka za fizičku pripremu, fizioterapeuta, psihologa. Smještaj i ishrana su u domu u Novom Mestu. O razmišljanjima Jožeta Urha o stolnom tenisu ću nekom slijedećom prilikom.

Joze Urh

Evo članka o trening centru, na slovenskom, u njihovom časopisu Bela žogica, br. 8, od 05/2014.: Bela žogica.pdf

Kod nas se desetljeće ponavljalo o nužnosti osnutka trening centra, ali se nije napravilo skoro ništa, tek ljetni kampovi rukovođeni privatnim interesom, a ne stolnog tenisa. Tako je par godina postojao kamp u Umagu, pa propao, a sadašnji je na Pagu.

Umjesto trening centra, kod nas se razvio surogat, kojeg je najbolje opisati: “Velika riba jede malu!”. Kako funkcionira? Trener u manjem klubu se trudi oko klinca, trenira ga, dijete postigne rezultate. U tom trenutku dolaze iz “velikog” kluba, te ga odvode. Koji je tu interes malog kluba? Nema ga, pa se trener sa slijedećom generacijom trudi manje. Sustav koji se ne bazira na pravičnosti i uvažavanju svih interesa dugoročno nije održiv, te dovodi do autodestrukcije. Svaka slijedeća generacija igrača je slabija od prethodne. Ako pogledamo sadašnju juniorsku reprezentaciju, koja nastupa u Bratislavi, Arbanas je iz Slavonskog Broda, Vidaček iz Varaždina, Mijatović iz Zadra, a sada su sva trojica članovi GSTK Zagreb. Što u tome ne valja? Nije riješeno školovanje, prehrana i smještaj, premali je broj i kvaliteta trening (sparing) partnera. Poseban je problem “šok” zbog promjene sredine, pri čemu nema neposredne kontrole. Sumnjam da će se i jedan od naših igrača(ica) probiti u prvih 200 na svjetskoj rang listi, a bez toga nema stolnoteniske egzistencije.

P.S. Slovenski juniori Jorgič i Kožul postali pobjednici u parovima.

P.P:S. Znate li gdje ovih dana nije vruće, a nije na Aljasci, gdje Djed Božičnjak živi ljeti? U Bronner’s CHRISTmas Wonderlandu, tamo je vječni Božić. A, nekom je, čini se, “opala sekira u med”.

Matea_Canada