Kut izbačaja II

O kutu izbačaja (eng. Throw Angle) ovdje je već bilo riječi, ali najnoviji blog na Thoughts on Table Tennis inspirirao je ovaj nastavak. Obično, igrače kod nabave gume i/ili drva najčešće zanima brzina, spin, kontrola, težina, trajnost, ali često su zanemarena neka druga važna svojstva poput kuta izbačaja i katapulta. Ja neću ovdje prevoditi (prepisivati) cijeli članak, već Vas upućujem da o uzrocima više saznate u originalu.

Različite gume će zavisno da li su tacky/grippy, strukture topsheet-a i/ili spužve, strukture pipaca, tvrdoće i debljine spužve, dolaznu lopticu zadane brzine i rotacije, sa udarcem zadane brzine i rotacije izbaciti pod različitim kutevima. To znači da će jednaka količina energije transferirati u različitim omjerima u smjeru naprijed i gore, kako je prikazano na slici, gdje pri istom kutu udarca guma a ima niži kut izbačaja od gume b.

Throw_Angle

Koji tipovi guma imaju najviši kut izbačaja?

  1. tacky,
  2. sa malim pipcima na mekoj spužvi,
  3. sa kraćim i širim pipcima.

Interesantno je da tacky guma na tvrdoj spužvi (H39 – 41) DHS Hurricane3 Neo ima znatno viši kut izbačaja nego ona sa istim topsheet-om, a na mekšoj poroznoj spužvi, konkretno DHS Hurricane 3-50.

Po TTDB, gume sa najvećim kutem izbačaja su:

  • DHS Hurricane3 (tacky),
  • Sanwei T88-I (tacky),
  • Donic Bluefire M3,
  • Butterfly Tenergy 05,
  • Butterfly Sriver G3 FX,
  • Donic Baracuda.

Ono što u citiranom članku ne piše, za rekreativce je važno uravnotežiti gume i/ili drvo sa tipom igre. Konkretno, ako je Vaša igra bazirana na brzim flah servisima, na bloku i kontri, više će Vam odgovarati gume/drva sa srednjim ili nižim kutem izbačaja. Ako je Vaš servis jako rezan (backspin), protivnik će Vam također vratiti jako rezanu lopticu, prema tome na FH Vam treba guma koja će poništiti jaku donju rotaciju, tj. ona sa visokim kutem izbačaja. Pogrešno izabrane gume na reketu izazivati će neprisiljene greške.