Servis

Današnji, 405. blog posvećen je najvažnijem udarcu u stolnom tenisu – SERVISU. Jer, uzalud svi treninzi kontre, flipa, spina i ostalih udaraca, ako ne znaš kvalitetno vratiti servis, poen neće doći do 3. loptice. I tu je upravo najveća razlika između kvalitetnih i onih manje iskusnih igrača. I dok kod iskusnih protivnika, bez obzira koliko varirao servis, spin, dužinu, stranu, imaš osjećaj da je “neprobojan”, kod početnika i 90% servisa bude izbačeno van ili loše vraćeno. U posebno lošem položaju su početnici sa “nabrijanim” reketima, koji jako odbijaju, sam sam u zadnje vrijeme imao više mečeva protiv takvih protivnika. Loptice su bile svagdje: u stropu, podu, mrežici, vlastitoj polovici stola, ogradi…, samo ne na stolu. O servisu je već pisano u blogovima Generiranje spina prilikom servisa, Osnova servisa: backspin – topspin, Kratki servis i Zmija servis, pa tko ima problema sa tim segmentom igre neka ih pročita. Također, nedavno su na istu temu objavljeni članci Han Xiaoa “Zadavanje više spina kod servisa” i “Varanje kod servisa“, te Matta Hetheringtona “Zadavanje jakog spina kod pendulum servisa“. Ali, prvo video uvod genijalca Bretta Clarka:

Ovdje ću navesti kratke upute za kvalitetan servis:

 1. treba koristiti cijelo tijelo, ne samo ruku;
 2. u trenutku servisa lakat treba držati nepokretnim, kako bi se maksimirao učinak podlaktice i zgloba;
 3. reket treba držati sa 2 prsta, palcem i kažiprstom, kako bi se olabavio zglob;
 4. za zadavanje spina važan je ispravan kontakt, gdje reket samo “liže” lopticu;
 5. maksimalni spin će “proizvesti” udarci izvedeni blizu vanjskog ruba reketa;
 6. u trenutku kontakta važnije je ubrzanje reketa od njegove brzine;
 7. isti servis treba vježbati sa različitim kombinacijama rotacija: donjom, gornjom, postraničnom, bez;
 8. najbolji trenutak za udarac je u visini mrežice;
 9. udarac treba “maskirati” lažnim pokretima prije i/ili poslije servisa, te u zadnji čas promjenom putanje reketa;
 10. kratki, brzi servis biti će teško “pročitati”, jer protivnik, iz odskoka loptice, nema vremena razaznati o kojem spinu se radi;
 11. efikasni su servisi u lakat protivnika, kada ga loptica “napada”;
 12. nakon servisa treba se pripremiti za 3. lopticu.

Evo još 2 videa japanskih igrača, jedan stari od Koji Matshushite sa varijacijama BH servisa, a drugi sa pendulum servisima Juna Mizutanija:


I na kraju, što sami budete bolje i raznovrsnije servirali, to ćete bolje i primati servis, jer znanje koji pokret generira koju rotaciju olakšati će Vam “čitanje” protivničke.

P.S. Prosječni poen u profesionalnom stolnom tenisu se sastoji od 4 (3.7) udarca. Iz toga proizlazi da u većini slučajeva treba izvesti samo još jedan udarac nakon servisa, odnosno povrata servisa, kako bi poen završio.