Grippy vs. Tacky II

Ne bih znao zašto, ali dobrom broju igrača, bez obzira na sav moj trud, ne ide u glavu što je to grippy, a što tacky, kako ih prepoznati, koje su im prednosti i mane i što je za koga? Sve koji nisu shvatili ili su zaboravili početni blog Grippy vs. Tacky, molim da ga prije nastavka pročitaju. Ja ću još jednom…

Kažu da jedna slika govori više od tisuću riječi, pa ću započeti sa 3 video uratka, 1. sam sam snimio (crvena guma je grippy Stiga Calibra LT, a crna tacky DHS Hurricane3 Neo), na 2. je tacky FH guma (DHS Hurricane3 Neo) Wang Liqina, a na 3. je prezentacija hvatljivosti gume proizvođača 999 modela 999T. Pa, da vidimo:U međuvremenu, od mog prvog napisa, izašao je članak On tacky rubbers blogera Marcela. Ostao sam malo razočaran, jer detaljno ne objašnjava tehnološki proces proizvodnje tacky guma. Ali, sve sam shvatio sasvim slučajno. U prtljažniku auta sam duže vrijeme (godinu, dvije) vozio gumu 999, tek ako netko poželi kupiti, da se nađe. Kada sam otvorio gumu da je zalijepim, topsheet je bio kao premazan katranom, guma je bila toliko ljepljiva da si lopticu morao silom čupati. Prema tome, tacky topsheet nastaje termičkom obradom.

Kako se ljepljivost gume odražava na igru? Ako određenom silom ravno (kontra, blok, smash) udarite lopticu, kod grippy gume dobiti ćete npr. brzinu od 30 km/h. Ako isti udarac izvedete tacky gumom, topsheet će prvo zalijepiti lopticu, pa je onda otpustiti, te ćete dobiti brzinu od 10 km/h. Drugim riječima, ravni udarac tacky gumom debljine 2.2 imati će brzinu kao da ste ga izveli grippy gumom debljine 1.5 ili manje. Hm! Ali, kod tangencijalnih udaraca (flip, rezanje, spin) brzina izvedenog udarca grippy i tacky gume biti će podjednaka, pri čemu će tacky guma, zbog efekta ljepljivosti i dužeg puta loptice na gumi, proizvesti znatno veću rotaciju. Isto pravilo vrijedi i kod pasivnih stanja gume. Znači, rotacija i brzina koju je svojim udarcem zadao protivnik tacky guma će znatno smanjiti.

Tacky gume se razlikuju po snazi površinske hvatljivost, kutu izbačaja (u pravilu visoki), te po spužvi. Većina ih ima klasičnu neporoznu spužvu, noviji modeli imaju već tvornički naneseni sloj tuninga i ljepila. Neke gume, iako sve nisu uspješne, imaju poroznu spužvu. Kralj je DHS Hurricane3, a poznati primjerci su još i Haifu Blue Whale, Globe 999, Friendship Super FX. Neke kineske gume, poput Galaxy Moon imaju grippy i tacky verziju (Moon Pro).

Zašto u nekim slučajevima izvodimo ravne, a u nekima tangencijalne udarce? To je uvjetovano procesom učenja osnova stolnog tenisa i zahtjevima igre. U početku učenja, a i kod zagrijavanja, igra se FH i BH kontra, jer to je najjednostavniji udarac, za njega je potrebna najmanja fizička aktivnost i koordinacija pokreta, može se igrati samo rukom. Kod FH spina potreban je ispravan timing, te cjelokupna tjelesna aktivnost, od prijenosa težine sa stražnje noge na prednju, zaokreta tijela, zamaha rukom, podlakticom i šakom. Spin je, u odnosu na kontru, znatno fizički i tehnički zahtjevniji. Ali, kao udarac je superioran, jer kontru možete izvesti tek ako je loptica, nakon odskoka, iznad visine mrežice, dok spin možete izvesti sa lopticom koja je visoka metar iznad stola ili 10 cm iznad poda. Kod FH udarca igrač ima mogućnost izvesti cijeli zamah, dok se BH, u pravilu, igra ispred tijela, prvenstveno iz zgloba, tek rijetko sa strane (stara škola), čime je bitno smanjena dužina udarca. Zato se, po kineskoj školi, sa FH strane protivnički udarac vrlo rijetko blokira, već se igra spin, za što je pogodnija tacky guma. Na BH strani se koriste svi udarci, pa je tu grippy guma bolja. U kratkoj igri, iznad stola, tacky guma je bolja, jer je zbog ljepljivosti udarac kraći, a loptica rezanija, kao i kod servisa (osim brzih i dugih flah), jer daje više rotacije (donje, postranične, gornje). Sa tacky gumom mnogo je teže igrati protiv “materijala”, jer zbog povećane izlazne rotacije, više se i vraća.

Kako igrati protiv protivnika sa tacky gumom? Pa, flah udarcima (bez rotacije), “mrtvim” lopticama ili spinom u BH stranu. Rezanje i spin u FH stranu nisu dobra taktika.

Hvatljive (tacky) gume se moraju redovito održavati. Nakon SVAKOG igranja gumu treba očistiti destiliranom vodom, prebrisati rukom da se ukloni višak vlage, čekati da se osuši, te nakon toga valjkom zalijepiti prozirnu foliju za tacky gumu. Ona onemogućava hvatanje prašine na površinu, te je štiti od oksidacije, koja bitno narušava performanse i konzistentnost gume. Na video uratku Preston TT vidljivo je koliko je važno održavanje, jer prljava guma ima barem 10 – 20% manju hvatljivost:

Za kraj, malo autobiografskog. Netko će pitati, zašto Geek igra sa DHS Hurricane3 Neo National 2.2 na BH? Zato, jer djeluje edukativno. Objasniti ću. U dvorani u Prečkom ponovno sam sreo igrača koji igra kratko, ispod godine dana, a misli da je suština stolnog tenisa u sirovoj snazi, igri “udri što jače” (eng. Brute-force attack). Nezavisno od svih mojih dobronamjernih sugestija, nabavio je drvo Yasaka Ma Lin Extra Offensive (YEO) i na njega zalijepio brze gume Stiga Calibra LT. Kakve on veze ima sa Ma Linom, a ima isto drvo, ne bih znao? Da skratim, u 2 meča, u prvom je u 3 seta osvojio ukupno 7 poena (5, 1, 1), a u drugom 5 (3, 1, 1). Prema tome, brzina protiv rotacije je kontraproduktivna, početnik protiv takve gume nema nikakve šanse. Nema smisla “siliti” stolni tenis, treba naučiti ispravnu tehniku.

Giant Dragon_Storm
Giant Dragon Storm, polutacky FH guma sa poroznom tvornički tuniranom spužvom i likom kineskog komandosa u izmaglici.