What’s hot & What’s not

O temi TT shopovi – ovdje i tamo već je bilo riječi. Danas je stigao mail od estonskog shop-a, u kojem je navedeno što se to kod njih najbolje prodaje i po kojim cijenama. Moram napomenuti da na listi nema Butterflya, oni su autorizirani za njihovu prodaju, ali ne za ovo područje. Pa da pogledamo, evo top liste:

TT_11_1TT_11_2

Čemu služi ovakva lista? Da se vidi što to ide, jer stolnoteniski (a i ostali) narod nije glup, pa ako je npr. Renault Clio 2. po prodaji, a Dacia Logan 9., ima dobar razlog da je tome tako (u prijevodu: ne kupuj Daciu). Moram priznati, moja osobna rang lista kvalitete se u potpunosti ne podudara sa ovom…

Da je na 1. mjestu guma Tibhar Evolution MX-P ne čudi, cijena od 340 kn je svjetska, kod nas je 250 kn, na skladištu imam izabrane i dodatno tunirane primjerke National za sponzorirane igrače po 260 kn. Dobro se prodaje, jer je najbolji nadomjestak za Butterfly Tenergy. Xushaofa (XSF) bešavne plastične loptice se smatraju najboljim odnosom cijene i kvalitete, cijena od 1.5 po komadu je nešto viša od naše (10 kn). Nittaku SHA šavne plastične loptice se smatraju lošima, po mom saznanju bolje su DHS ili Stiga. Guma Tibhar Evolution EL-P je na mekšoj spužvi, niti smrdi niti miriše, predvidljiva je za igrača koji s njom igra, ali i za protivnika, “pati” od slabe trajnosti zbog oksidacije. Gumu Yasaka Rakza7 Soft koriste početnici i na BH, cijena od 310 kn je previsoka, koliko znam kod našeg zastupnika je 240 kn. Gumu Yasaka Mark V kupuju nostalgičari, cijena od 230 kn je previsoka, u japanskom shopu je €19 (140 kn), a dobijem još i 5% popusta. Očito, uplela se “politika” cijena na različitim tržištima, gdje Yasaka preferira domaće. Dobru prodaju Tibhar Evolution MX-S pripisujem novosti, jer oni koji sve moraju probati, moraju i nju. Ali, kod nas nije dobro prošla, nakon tjedan, dva završila je u oglasima prodaje polovnih guma. Ovdje su i 2 DHS gume, Estonci su njihovi zastupnici za Europu, Hurricane3 Neo ima cijenu kao i kod nas, a Hurricane8 nema dobre recenzije. Od XIOM-a ovdje je Vega Pro, bezvremenski hit je i u Njemačkoj, a naša cijena od 200 kn je konkurentna (vani 270 kn).

Očito shop posjećuju napredniji igrači, pa su i najprodavanije gume brže i jače od prosjeka. Kako u prodaji guma zastupaju 21 proizvođača, čudi me da na listi nema npr. Donic Bluefire M1, jer sa cijenom od €45.90 nije znatno skuplja od MX-P. Iz vlastitiog programa smatram da je XIOM Omega V Europe znatno bolja guma (trajnija i sa više spina) od EL-P.

P.S. Belgijanci imaju novi dizajn web-shop-a, ništa mi se ne sviđa, puca…