Stiga Offensive

Današnji blog je posvećen drvu Stiga Offensive, dobro držećem 40-godišnjaku, koje je prije 10-tak godina (2005.) u rukama Wang Liqina (sa DHS Hurricane2 Blue Sponge) vidjelo dane svoje najveće slave. Broj i poznatost njegovih klonova (Avalox P500, Butterfly Kong Linghui, DHS Hurricane Hao, DHS Hurricane King, XIOM Fuga…) govori da se radi o bezvremenskom dizajnu. Sastoji se od 5 slojeva furnira, pri čemu su osnovni limba(obojana)-spruce-ayous-spruce-limba. Poznate su i verzije sa tvrđim završnim furnirom oraha (walnut) ili kotoa, te stvrdnute tehnologijama CR (UV) ili NCT (Nano Composite Technology). Da bi se drvo ubrzalo, te smanjile vibracije, u nekim verzijama dodani su slojevi carbona ili glassfibera. Ako krenemo “bespućima povijesne zbiljnosti” vidjeti ćemo da je Stiga Offensive, od svoje 1. verzije 1975., doživjelo slijedeće modifikacije:

Stiga_Offensive_Versions

Osnovne karakteristike:
Brzina: 77
Kontrola: 68
Tvrdoća: 6.2
Konzistentnost: 9.2
Težina: 83 g

Evo ga snimljenog jučer iz ruku 3. igrača Sokaza (u verziji CR), te u verziji NCT:

Stiga_Offensive_Matijasec
Stiga_Offensive_NCT

Na donjim slikama su članovi kineske reprezentacije u posjeti proizvodnom pogonu Stige:

Stiga _China_2015_1
Stiga _China_2015_2

Za koga je ovo drvo? Za djecu početnike, za rekreativce koji brzinu žele ostvariti ispravnom tehnikom sa prijenosom težine u udarcu, za natjecatelje… Stiga Offensive se isporučuje u toliko verzija da se može “prilagoditi” vlastitoj potrebi, a prema brzini, težini, tvrdoći, veličini glave, kutu izbačaja, težištu, 5 oblika drške (3 konkavne, anatomska i ravna)… Drvo ima vrlo povoljnu cijenu, od 230 – 270 kn, a momentalno su na zalihi verzije Classic, CR WRB, NCT i WRB Oversize.

Video prezentacija Stiga Offensive Classic Carbon, jedne od najnovijih verzija, koja do sada nije doživjela veću popularnost: