Stolni tenis u Švedskoj

Priča ide ovako. Svima je poznato, Švedska je kraljica stolnog tenisa, o čijoj povijesti možete pročitati ovdje. Jedan naš Sokaz-ovac (na slici) morao je na poslovni put u Stockholm.

Svedska_Pocuca_1

Da cijeli tjedan ne bi bio bez pinganja, kontaktirao je njihov najveći shop TTEX da ga povežu sa nekim lokalnim klubom. I, gostoljubivi ljudi, odvedoše ga u njihov najveći klub Spårvägens, gdje je jedan od trenera i Mikael Appelgren. Zajedno sa klubom Ängby, za kojeg igra Waldner, natječe se u nacionalnom prvenstvu i Champions League. Kako to tamo izgleda?

Na zidovima je amblem kluba, slike njihovih šampiona, J-O u mladim danima, te vitrina sa trofejima koje su osvojili.

Svedska_Pocuca_2
Svedska_Pocuca_3
Svedska_Pocuca_4
Svedska_Pocuca_5

Ovdje je i plakat sa pozivom na utakmicu nacionalnog prvenstva, pri čemu je cijena ulaznice 100 Kr (10,50).

Svedska_Pocuca_6

Dvorana ima 10-tak stolova, a namjenjena je za trening natjecatelja i veterana.

Svedska_Pocuca_7

I, kako se kod nas natjecatelji katkada “zabavljaju” nogometom, kod njih hokejem.

Svedska_Pocuca_8

U Švedskoj imaju 3 nacionalne, 4 regionalne, te veteranske lige. Naš izvjestitelj, inače igrač 3. lige Sokaza, bio bi na razini njihove 3. nacionalne lige. Veterani, kao i u većini ostatka Europe, a ne kao kod nas, nisu zasebno, već su organizirani po klubovima. Tamo imaju i svoje trenere, u konkretnom klubu dvojicu, koji ih raspoređuju po jakosnim kategorijama i organiziraju treninge. Treninzi su 2 puta tjedno (navečer), cijena po jednom je 120 Kr (cca. 100 kn), a radi se i intervalno.

Za EJ (ljubitelje opreme) interesantna je informacija da Waldner igra sa TBS (Butterfly Timo Boll Spirit) drvom, na kojeg je namontirao Donic drške, te sa Tenergy gumama, koje u spomenutom shopu dobiva u zamjenu za sponzoruše (Donic gume). Na cijeni su i drva Butterfly Korbel, koje daju početnicima, što je čudno, jer ipak je Švedska domovina Stige.

Imaju oni i svog blogera pingisfan.se, kojem su teme prvenstveno iz područja natjecanja.

Inače, baš jučer je završio Swedish Open (Master) turnir iz serije ITTF World Tour. Kako je Stiga bogati sponzor kineske reprezentacije, na turniru su, među ostalima, nastupili i svi ponajbolji kineski igrači, osim ozlijeđenog Ma Longa. I, kako to obično biva, sve su to Kinezi dobro “skockali”, pa je u parovima pobjeda otišla Xu Xinu i Fang Bou, a pojedinačno je pripalo Fan Zhendongu. Da Šveđani ne bi bili pretužni, u polufinalu je zaigrao njihov Kristian Karlsson, kojeg su tamo propustili preko otpisanog Zhang Jikea. Ženski dio je osvojila Kineskinja Mu Zi. Gledatelja je bilo malo, dvorana je bila poluprazna. Toliko o tome, koga više interesira neka posjeti stranice ITTF i njihov Youtube kanal.