Novosti iz Spinlorda

Prvo malo jutarnje filozofije, na tašte, a na temu “Veliki i mali“. Veliki (Butterfly, Stiga, Donic, Tibhar, Joola, XIOM, DHS…) su zaključili da su materijalisti (soft, trava, antispin) marginalni dio stolnoteniskog tržišta, te su im okrenuli leđa. Većina ih je u ponudi zadržala drva i gume, ali ih već godinama i desetljećima ne razvijaju i u njih ništa ne ulažu, već, u tom segmentu tržišta, skupo prodaju staru slavu. Svatko će jednostavno shvatiti da su potpuno različiti zahtjevi za gumu igra li se 38, 40 ili 40+ lopticom, ima li tipični protivnik nalijepljen Sriver, Tenergy ili najnoviju gumu Butterfly Bryce HighSpeed. Kada su Butterfly ili Stiga izbacili novu gumu sa pipcima? XIOM je tu bio najdrastičniji, prvo je sa tržišta povukao izvrsnu travu Guillotine S, a onda i dobro lovačko drvo Aigis. Po XIOM-u, svi u napad! Tko su najveći stradalnici takve politike? Igrači sa materijalom koji vjeruju “velikima”, te su navikli igrati samo sa jednom travom, poput Gionisa Panagiotisa (Butterfly Feint Long II), čija zvijezda ubrzano pada.

Takva “politika” otvorila je tržište za male, prvenstveno iz Njemačke i Kine, koji ubrzano razvijaju i na tržište izbacuju nove modele softova, medium pipsa, trava, antispinova. Od njemačkih brandova izdvojio bi Spinlord, Dr Neubauer, der-materialspezialist, Sauer & Tröger…, od kineskih Giant Dragon, Globe, Yinhe, Sword… Daleko od toga da su sve nove gume izvrsne, ima tu popriličnih promašaja, ali katkada ispadne biser, poput trave Spinlord Dornenglanz ili softa Dr Neubauer Killer.

Što nam to Spinlord priprema u skoroj budućnosti?

  • Keiler je već na tržištu, medium pips guma u debljinama OX/ 1.2/ 1.5/ 1.8/ 2.0, preporučena cijena €22,90. Meki topsheet sa jako narezanim, tankim, koničnim 1.2 mm dugim pipcima zalijepljen je na srednje tvrdu spužvu (H43). Na taj način dobiven je efekt da je blok mekši, pri napadu katapult veći, a najveća prednost gume je “propadanje” loptice. Većina protivnika protiv nje neće moći odigrati više serijskih spinova. Prema tome, velika brzina, uz značajan efekt propadanja i izvrsnu kontrolu, te topla preporuka gračima koji još uvijek koriste prastaru gumu Friendship 563-1.Spinlord_Keiler
  • Dornenglanz II je trava koja izlazi krajem prosinca, samo OX (bez spužve), preporučena cijena €20,90. Ona nije nastavak stare trave istog imena, već novi razvoj, pipci su iste strukture i dužine, trajniji, ali nisu hvatljivi. Guma je slična, ali brža i sa nešto manje kontrole od Blitzschlaga, za kombiniranu pasivnu (blok) igru na i od stola i aktivnu (napadačku) igru. Očito, radi se o travi koja nije specijalizirana za jednu vrstu igre, već sve radi podjednako dobro (loše).
  • Gipfelsturm izlazi krajem ožujka 2016., isporučivati će se bez spužve (OX), te sa spužvama 1.2/ 1.5/ 1.8, cijena €22,90, a biti će nastavak Keilera.

Spinlord je “izbacio” i nova drva za materijaliste Carbon Strike (jasen-carbon-balsa) i Ultra Carbon DEF Oversize (sa povećanom glavom), a više ne isporučuje Ultra Aramid i Combi Carbon.