WSA – bankrot

ITTF_Academy

Wernera Schlagera je zadnjih godina “fakat” napustila sreća. I koliko je bio sretan što je 2003. postao svjetskim prvakom, toliko je nesretan od 2011. na ovamo. Zašto? Zato, jer svoju stolnotenisku akademiju WSA nije smjestio u Zagreb, već u Schwechat (predgrađe Beča). Zagreb, u 5 “gradskih” stolnoteniskih dvorana (Mladost, Savska, Dom Sportova, Vrbik i Popovec), ima otprilike jednaki broj stolova, a i trenera kao WSA. Ali, dok “siromašnim” Austrijancima i gradonačelniku ne pada na pamet da to financira novcem poreznih obveznika, kod nas s time nema problema. Sportske domete WSA, gdje, među ostalima, treniraju Freitas i Apolonia, u odnosu na zagrebačke igrače uopće ne bih uspoređivao. WSA je, uz kineski trening centar u Shangaiu (direktor Wang Liqin), nedavno dobila priznanje ITTF. Ono što je identično kod nas, u Austriji, a vjerujem i svim drugim europskim zemljama, je da se stolnoteniske dvorane ne mogu samofinancirati. To može, eventualno, bogati sponzor (npr. Butterfly) ili prateća djelatnost (caffe i/ili hotel za smještaj igrača). Kako WSA nema vlastiti smještaj, te s time vezane prihode, dobit ide privatnim hotelijerima, ugostiteljima i iznajmljivačima, a Werneru ostaju troškovi amortizacije i održavanja dvorane, trenera i pratećeg osoblja. U interviewu, kojeg je 2013. dao za myTischtennis.de, naglasio je da je znao što sada zna da Akademiju nikada ne bi ni pokrenuo. U najnovijem članku objavljeno je da je WSA bankrotirala i da ide u predstečajnu nagodbu.

Ako uzmemo u obzir da i ostali trening centri (npr. Ochenhausen) imaju slične probleme financiranja, a stanje nije bolje ni u klubovima i savezima, propast WSA biti će posljednji čavao u lijesu europskog profesionalnog stolnog tenisa. Također, biti će to velika šteta i za naše igrače koji tamo povremeno ili stalno treniraju (Lea Rakovac, Filip Zeljko), te trenere (Tamara Boroš i Neven Cegnar).

Za kraj jedna anegdota. Pitam “manekena” da li onaj njegov Sam (Mabey) dobiva neku “lovu” od Saveza (ETTA), barem se u Engleskoj ima. Ne, tamo u savezu imaju toliko administrativnog osoblja, koje sav stolnoteniski novac samo “pojede”, igračima ne ostave ni mrvice. Bolje stanje nije ni u poljskom savezu…

P.S. Danas, 03.03.2016. objavljeno je da je WSA spašena, našli su novog, kineskog investitora, te nastavlja s radom.