Traktat o drvima

Traktat, koliko me srednjoškolsko pamćanje služi, podrazumijeva detaljnu i opširnu raspravu, “filozofiju” na temu drva.

Ne znam koliko je od Vas čitatelja članova Sokaz-a (Udruge rekreativnih igrača Zagreba), a koliko prati Forum? Jedan tamo čokljavac nabavio je novo drvo Excalibur od Ross Leidy, na što mu je drugi, malo stariji i iskusniji, napisao slijedeće:

“Da… trening je trening, a utakmica je nešto drugo. Doduše, postoje tu neke razlike među ljudima, no, sve se svodi na to kako igrač reagira na stresnu situaciju službenog meča. Kada je „frka“ igrač bježi u rješenja u kojima se osjeća sigurno, u standardnu igru i sheme. Tipičan primjer su igrači defanzivnog tipa, koji „žive“ od pimpla i bloka. Svjesni su da moraju napasti (što je liga jača) i na treningu to ide, no kad dođu na meč u 95% slučajeva igraju po starom obrascu kojeg prepoznaju… I, sada, kakve to veze ima s drvom? Novo drvo, na treningu, može izgledati izvrsno, jer čovjek igra slobodno, opali i loptica „uđe“. Na utakmici je drugačije, igrač se vraća na „staru“ igru, koja više ne funkcionira, jer nije izvršena adaptacija na novo drvo. Kada počneš sumnjati u svoju uobičajenu igru i drvo te natjera da nešto mijenjaš, onda si u „banani“. Staro ne radi, a za novo je previše sumnji u glavi…”.

Ima drva koja imaju više života, kao mačke. Nekoć, prije 5 godina, otišao sam u München potpisati ugovor o zastupstvu Avaloxa (drva kineskih reprezantativaca). I, pitali me, s čime igram? Avalox V1, brzina ALL+, 5-slojeva drva, limba zadnji furnir. Kažu oni: “O, neeeee, naš zastupnik mora igrati s najboljim Avalox drvom”. I, poklonili mi 2 drva Avalox J-Tech, brzina OFF-, 5-slojeva, zadnji furnir hinoki. Probao sam igrati 2 – 3 mjeseca, izvrsna brzina, spin, kontrola tvornički 10 (maximalna)… Jedino što, zbog katapulta, posebno kod pasivnih udaraca, previše loptica leti van, cijelo vrijeme moraš stiskati na dolje. Imao sam vrlo lošu Sokaz sezonu. Poslije sam ga probao još 2 puta, nisam ga uspio svladati. Zaključio sam da sam star, tvrd i čokljav i da je to drvo predobro za mene, pa sam prodao polovna drva. Al’, ne lezi vraže, ni oni koji su ih kupili nisu s njim mogli igrati, i njima je sve letjelo van, pa su ga ponovno prodali meni nazad… Evo, isto drvo je sada kod mene već u 3. reinkarnaciji, čeka 4. pokušaj… Nije ni jeftino, kod Spinfactory €84,90. Nakon sezone sa XIOM Magellan, brzina ALL+, 5-slojeva drva, hinoki zadnji furnir, vratio sam se na svoj “stari” Avalox V1 i imam osjećaj da je bolje, izvrsno, ne znam kada sam tako dobro drvo držao u ruci. Ali, tko ne traži, nikada neće ni naći, makar i ono staro…

Avalox_J-Tech

Mislim da sudbinu J-Techa prati i XIOM Ignito, brzina OFF, kombinacija hinokija i Energy carbona, na treningu se čini izvanrednim… Ali, kada uđeš u meč, pomoz Bog junaci, tko njega može smiriti?

Jednu konstruktivnu raspravu o brzini, kutu izbačaja, luku, katapultu, tvrdoći i fleksibilnosti drva možete naći na OOAK forumu.

Razmišljanja Dime o njegovom drvu Donic Ovtcharov Feat:

Na linku su slike iz kineske tvornice Yancheng AST, koja proizvodi Yaping i Reactor (drva koja su meni došla u ruke bila su krš), godišnje proizvodi “samo” 2,7 milijona komada, među ostalima i za Butterfly, Joola, Adidas, Cornilleau… OEM cijena 7-slojnog carbonskog drva je $5, a gume od $1,1 – 5,6. Od guma poznatiji modeli su Corbor, Ckylin i Tornado.

Toliko o drvima, za danas.