Twiddling

Twiddling je tehnika igre u kojoj igrač, tokom odigravanja poena, u ruci okreće reket, te mijenja gumu kojom odigrava udarac. Tko i kada to koristi? Igrači sa “materijalom” (soft, trava, antispin), koji na drugoj strani reketa imaju “običnu” backside (glatku) gumu. Za protivnika to predstavlja dodatni zahtjev, jer ne samo da mora paziti na koju stranu izvodi udarac (BH ili FH), pa što se vraća, već i kojom gumom je udarac izveden, običnom ili materijalom. Najčešći “korisnici” su obrambeni igrači, te igrači sa penhold (PH) držanjem reketa.

Tetyana_Bilenko

Pokušati ću to prevesti na narodski jezik, jer twiddling je kao šibicarenje. Šibicar vrti kutijice ispod kojih, naizgled, “skriva” lopticu, ali, ipak, dopuštajući da vidite gdje se nalazi. Kada odlučite da sudjelujete u igri, te posegnete za novčanikom i u tom trenutku ne pazite, šibicar zamijeni kutiju.

Idemo to “prevesti” na stolni tenis. U blogu Igra sa softom navedeno je da gume imaju različitu osjetljivost na dolaznu rotaciju. Ako Butterfly Sriver L (ta guma nije jako osjeljiva, puno je manja nego kod kineskih tacky guma) ima osjetljivost na dolaznu rotaciju 100%, onda soft Stiga Royal ima 60-65%, soft Dr Neubauer Pistol 35-40%, antispin 20%, a “fenirani” antispin (frictionless) 5-10%. Drugim riječima, za antispin bez otpora sve dolazne loptice su “flah” (bez rotacije), razlikuje ih samo brzina. Obrambeni igrači za twiddling koriste drva sa ravnom drškom, jer je tako, tokom igre, lakše okrenuti reket u ruci, dok penholderaši koriste drugu, slobodnu ruku. Penholderaši, posebno koji nisu svladali tehniku BH spina, “materijal” koriste većinom kod prijema servisa, nakon čega okreću reket i ostatak poena igraju bez okreta. Twiddling je vrlo zatjevna tehnika za obrambenog igrača, jer mora znati izvoditi sve defanzivne i ofenzivne udarce s obje strane (BH i FH), s oba tipa gume, te u svakom momentu znati koja guma je trenutno na kojoj strani reketa. U rekreativnom stolnom tenisu twiddling je efikasan protiv igrača koji jako “režu”, jer će se protiv obične (backside) gume rezana i vratiti, dok će se protiv materijala vratiti “zicer” ili “flah”. Također, dobro je izvesti zamjenu strane reketa prilikom prijema servisa, ispod stola, te tokom servisa, mijenjajući gumu kojom se izvodi. Super je kada “materijal” dopušta izvođenje ofenzivnih udaraca, kao što je trava TSP Curl P-1R, s kojom igra većina profesionalnih lovaca.

Meni osobno, u rekreativnom stolnom tenisu,  jako su “simpatični” igrači koji prije meča ne pogledaju protivnički reket, pa se poslije poraza čude: “Protivnik je imao antispin na BH?”.

Ima li za rekreativnog igrača sa 2 glatke gume goreg protivnika od twiddlera? Ima. To je twiddler koji igra lijevom rukom, jer osim svih zahtjeva za pažnjom koju traži promjena strane reketa kojom protivnik izvodi udarac, kod postraničnih (side) udaraca, različita je rotacija i putanja loptice. A, zna se, pažnja “troši” vrijeme, koje je vitalni faktor stolnog tenisa.

Sve napisano se odnosi na rekreativce. Profesionalci su, posebno kineski, sigurni kao smrt, imaju pregršt vremena, na nogama su toliko brzi da se prije udarca postave na svaku lopticu, “pročitaju” dolaznu rotaciju, izaberu idealan udarac, te ne griješe. Tko su poznatiji twiddleri u svijetu profesionalnog stolnog tenisa? Kod muških Ruwen Filus, kod žena Tetyana Bilenko, čiji meč protiv naše Sunčice Vugrinec (ex prvakinje Hrvatske) možete pogledati ovdje:

P.S. Od kada je WordPress nadogradio novu verziju, te je “poboljšao”, baza na serveru neprestano pada. Do kada će to trajati i kako će se riješiti, sada ne bih znao.