Igra sa softom

Igrači koji prelaze na igru sa softom (eng. short pips – SP) dijele se u 2 grupe:

1. Imaju slabost u prepoznavanju nadolazeće rotacije, te misle da će softom lako vratiti protivnički servis. Tim igračima soft neće znatno pomoći, posebno ako za gornju rotaciju nadolazećeg servisa misle da je donja. U tom slučaju, podići će visoku loptu (“balon”), koju će protivnik lako zabiti.

2. Igrači koju igru zasnivaju više na brzini, nego na rotaciji. Kada ih protivnik napadne, obično igraju blok, umjesto da se udalje od stola i odigraju spin. Oni koriste rotaciju protivnika umjesto zadavanja vlastite. Igrači koji prvenstveno koriste kontru za napad su dobri kandidati za igru sa softom.

Softovi su posebno dobri za udarce na lopte koje dolaze sa rotacijom. Za to, igrač mora uvijek biti spreman na višu loptu, te je udariti u najvišoj točki, sa što manje gornje rotacije. Za to je potreban izvrsan rad nogu i timing. Softovi su, također, izvrsni za blok, budući da manje reagiraju na dolaznu rotaciju. U igri sa softom, u odnosu na backside, potrebno je reket držati više otvorenim i napraviti pokret prema naprijed. U tom slučaju, biti će vraćena ravna lopta. Moguće je dodati bočnu, donju ili gornju rotaciju. Vraćanje servisa nije znatno lakše nego kod backside guma, jer soft reagira na nadolazeću rotaciju, te treba odigrati aktivan udarac. Na njemačkom TT forumu sam našao podatak da ako Butterfly Sriver ima osjetljivost na dolaznu rotaciju 100%, onda soft Stiga Royal ima 60-65%, Dr Neubauer Pistol 35-40 %, antispin guma 20%, a “fenirani” antispin (frictionless) 5-10%. Najveća prednost soft guma je nastavak dolazne protivničke rotacije. Umjesto pokušaja rezanja lopte, puno je bolje odigrati flip. Ako je dolazna lopta duža, moguće je odigrati spin. Kod lopti sa bočnom rotacijom, bolje ju je nastaviti, nego zaustavljati.

Prema tome, softovi su najbolji za igranje kontre, bloka i nastavljanje dolazne rotacije. Slabost softa je zadavanje vlastite rotacije.

Za početnike, Wang Tao je dao osnovni savjet za izbor softa, a taj je da treba izabrati onaj sa najmekšom spužvom. To će olakšati prijelaz sa backside gume. Standardna debljina spužve treba biti od 1.5 – 1.8 mm. Softovi sa spužvom od 2.2 mm su sredstva za masovno uništenje. Važan je i izbor drva, pri čemu se najčešće koriste ona sa 7-slojeva furnira (npr. Avalox P700, Avalox Blue Thunder 777, Stiga Clipper) ili karbonska.

Na kraju, jedan trening video nekadašnje legende igranja sa softom Carl Preana :