Početnička drva

Početnički reket trebaju igrači koji redovito, barem jednom tjedno, igraju stolni tenis, a mogu ga koristiti i oni koji igraju povremeno. U pravilu, ne preporuča se kupnja gotovog reketa u prodavaonici sportske opreme. Oni imaju više mana, od kojih ću navesti najvažnije:

  1. Reket ima manju glavu od standardne (153 – 159 mm), tako da u slučaju da želite premjestiti gume na drugo drvo, to nije moguće.
  2. Drvo nije lakirano, a korišteno je vrlo neelastično (epoxy) ljepilo, tako da je eventualno skidanje guma moguće samo otapanjem ljepila acetonom.
  3. Cijena takvog reketa u prodavaonici je od 200 – 500 kn, a već za 200 kn moguće je nabaviti složeni reket.
  4. Gume su inferiorne kvalitete u odnosu na najlošije i najjeftinije koje se koriste za složeni reket (minimalna cijena gume je od 90 – 100 kn).
  5. Kineski gotovi reketi (npr. DHS, Yinhe, Friendship) imaju vrlo tvrde i hvatljive gume, koje nisu pogodne za početnika.

Sa prvim složenim reketom može se uspješno igrati 2 – 3 godine. Zbog toga je potrebno paziti na izbor drva i guma.

Osnovu svakog reketa čini kvalitetno drvo.

Većina proizvođača opreme nudi posebna drva za početnike, izuzetno povoljne cijene. Takva su npr. Donic Testra, Butterfly Feth, TSP Standard … Preporučam preskočiti taj nivo. Zatim dolaze kvalitetna drva napravljena od 5 slojeva furnira, brzine ALL, ALL+ i OFF-. Takvo drvo treba izabrati. Na cijeni su drva izrađena u Švedskoj, zbog tehnologije i izbora kvalitetnih furnira. Navesti ću samo najpoznatija početnička drva :

  1. Butterfly Primorac Classic OFF-
  2. Donic Appelgren Allplay
  3. Tibhar IV-L
  4. Avalox Blue Thunder 550
  5. Stiga Allround Classic (Evolution, NCT)
  6. Stiga Offensive (NCT, WRB, CR)
  7. Yasaka Sweden Classic …

Nakon izbora modela drva, treba izabrati dršku. U pravilu, 90% igrača bira konkavnu, a tek 10% ravnu ili anatomsku. Ako je ručka prevelika, treba je smanjiti brušenjem, a ako je preuska “povećati” korištenjem gripa. Kratke drške moguće je produžiti lijepljenjem čepa od balse. Nadalje, dršku i rubove drva potrebno je izbrusiti finim brusnim papirom (240 – 400), za lakšu promjenu gripa. Ako drvo nije tvornički lakirano, to treba učiniti jednim slojem laka ili lanenim firnisom. Također, moguće je zaštititi i cijelu ručku, nanošenjem i poliranjem lanenim firnisom. Prije kupnje, drvo treba izvagati. Idealna su od 80 – 90 g, dok se za djecu biraju lakša. Treba prekontrolirati deklariranu težinu drva i odstupanje. Lakše drvo biti će tanje i sporije i obrnuto. Ima još. Neki modeli drva vibriraju prilikom udarca (npr. Stiga Allround Classic), dok su druga čvrsta, pa i o tome treba imati stav.

Avalox_P550