Tenisice

Danas ću, malo, o dijelu opreme koji se često zapostavlja, a bez njega nema dobrog stolnog tenisa. Nema FH spina bez prijenosa težine sa jedne noge na drugu, a da bi se to izvelo, potreban je čvrst oslonac, tj. tenisica koja ne proklizava. Ima igrača koji se uopće ne kreću, stoje kao pingvini za stolom, ali to su uglavnom pimpleri, blokeri, drajferi, ali ne spineri. A, današnji stolnoteniski svijet je spinerski. Na usporenoj snimci vidi se kako Wang Liqin vuče spin na lopte preko pola metra više od mrežice.

U pravilu, tenisice možemo podijeliti na 2 tipa :

  1.  niske i ultra lagane (npr. Mizuno Wave Drive), koje će omogućiti polu-korake;
  2.  više i čvršće (npr. Asics Gel).

Mizuno Wave Drive

Izbor tenisica zavisi od podloge na kojoj se igra. Navesti ću samo najčešće, od onih sa više otpora, prema manjem :

  1.  taraflex je gumeni pod, vrlo jakog gripa, koji ne proklizava, a na njemu se igraju sva Pro Tour natjecanja ;
  2.  beton ;
  3.  linoleum ;
  4.  parket, lakiran običnim lakom ili za sportske dvorane ;
  5.  kamen ;
  6.  laminat.

Vrijede pravila: što pod ima veći grip, tj. manje se kliže, to tenisica mora imati manji. Nadalje, što je pod tvrđi, to tenisica mora imati bolju amortizaciju. Posebno treba pregledati ripne, koje moraju biti guste. Važan je i uložak, bolje je da se vadi (izmjenjiv). Tenisice se troše na 2 načina: trošenjem gume na potplatu i njihovih širenjem, što dovodi do proklizavanja noge u tenisici.

U “svijetu” tenisica postoje 2 japanska kralja. Prvi je, svakako, Mizuno, s najpoznatijim modelima Wave Drive i Wave Medal. Drugi je Asics, koji je svoju tehnologiju licencirao Butterfly-u.

Kod tenisica Adidas SpeedCourt odnos cijene i kvalitete je vrlo dobar, lako su dobavljive, a pogodne su za većinu podloga. Na žalost, uložak je fiksan.
Adidas SpeedCourt
Adidas SpeedCourt

Profesionalci “troše” i 4 para tenisica godišnje, što uz cijenu para od €100, čini znatan trošak.

Nekoliko praktičnih savjeta. Na novom ili uščuvanom taraflexu šteta je koristiti prvoklasne tenisice, jer će ih taraflex “pojesti”. Potrošeni taraflex je gori od svake druge podloge, osim možda laminata, jer se kliže kao na ledu, te tu treba imati najbolje tenisice. Prašnjavi parket nerješivi je problem, jer prašina uđe u ripne i bitno smanjuje grip tenisice. Tu pomaže često brisanje nogu u vlažnu krpu i/ili polijevanje poda Coca-Colom, kako bi postao ljepljiv.