Reklamacije

O pravilima poslovanja već je pisano. Reklamacije se dešavaju, a nikom nisu drage, i to greške prilikom slanja (npr. crvena guma umjesto crne), što je rijetko, a lako ispravljivo, a češće zbog neadekvatne kvalitete robe. Zbog toga su u cjeniku navedeni slijedeći uvjeti:

“Reklamacije i zamjene prihvaćamo u roku 30 dana od prodaje, osim za kineske gume, te gume sa pipcima, za koje nema garancije i reklamacije. Rabljene gume i drva isporučuju se samo u Zagrebu, zbog mogućnosti direktnog uvida u veličinu i stanje, te se NE primaju naknadne reklamacije. Prilikom upita potrebno je navesti dimenzije glave drva (npr. 157 x 150 mm), a u cijenu nije uključena dostava i/ili lijepljenje. Obuća i odjeća, zbog razlike u brojevima, prodaju se ISKLJUČIVO uz prethodnu probu.”

Znam da sve naprijed napisano zvuči tvrdo i bešćutno. Ali, od nezadovoljnog kupca, nezavisno od razloga, nitko nema sreće.

Prvo, prije pisanja bilo kakve reklamacije, mobitelom treba slikati paket i robu, te ih poslati u privitku. Tako se to “šika”.

Reklamacije_2

Zašto na kineske gume i one sa pipcima nema reklamacije? O kineskoj “kvaliteti” pisano je u Hurricane poučak. Dalje, mi smo na stolnoteniskoj karti svijeta zanemarivo mali, u nas je stotinjak klubova, dok je u Njemačkoj 10000, kupovnu moć igrača neću ni spominjati. Iz toga proizlazi da nitko od kineskih proizvođača s nama uopće ne želi razgovarati, pa robu ne možemo nabaviti direktno, već preko maloprodaje ili posrednika. Nedavno je igrač, nakon par dana, reklamirao gumu s “buhtlom”:

Reklamacije_1

Guma je odmah zamijenjena, a reklamacija proslijeđena u njemačku veleprodaju. I, evo odgovora:

“Defect rubbers can be caused by bad quality but also by using the wrong kind of glue. Please note we are only responsible for the quality of our rubbers. All other rubbers are sold to you “as is” and we can´t replace anything. This is not possible due to the very low price you pay us, our profit only covers the import costs and additional work, not more.”

Ako Nijemci ne mijenjaju gume, ne mogu ni ja, prema tome, ova sa slike bila je zadnja. Očito, bio sam veći vjernik od Pape. Još je manje vjerojatno gumu direktno reklamirati kod proizvođača u Kini, jer su troškovi poštarine viši, a čisto sumnjam da bi došao pozitivan odgovor. Iz toga slijedi 1. poučak: kineske gume su povoljnije od europskih i japanskih, ali rizik loše kvalitete ostaje na Vama. Pri naručivanju treba se rukovoditi blogom o kineskim proizvođačima backside guma.

Kako to ide s ostalima? U višegodišnjem poslovanju sa XIOM-om, do sada su reklamirane 2 gume, obje promptno i bez pogovora zamijenjene. Isto je bilo i s Dr Neubauerom, koji bi, kod slanja pogrešne boje gume, novu poslao besplatno. Ali, nisu svi bez mana. Kupio sam lak za drvo i nakon probe “shvatio” da je pregust i da se prebrzo suši (10 s), tako da ga nije moguće ravnomjerno nanijeti na furnir. Kada sam pitao kako se razrjeđuje, dobio sam odgovor da je lak idealan, a ja, valjda, budala. Proizvođač je, nakon godine, promijenio sastav laka, jer, očito, bilo je više “budala”. Friško, priča mi prijatelj, nabavio je antispin gumu sa dampening spužvom za “sitnicu” od €48,90. U uputi piše da je gumu najbolje zalijepiti na drvo folijom za OX trave, koju nije dobio. Zašto? Kada su isporučivali gumu sa folijom, kod skidanja gume došlo bi do oštećenja spužve, te reklamacije. Ovako su “oprali” ruke.

Kvalitativne nedostatke, kao kineske, imaju i drva koja k nama, preko srpske veze, povoljno dolaze iz madžarske proizvodnje. I njima uvijek “neki vrag fali”. Ili su, u odnosu na deklariranu težinu, preteška, ili prelaka, ili oštećena, ili zadnji furnir nije zalijepljen, ili u dršci imaju pogrešnu oznaku, ili… Jednom riječi, to se zove škart. Ali, igrači se prilikom kupnje rukovode markom, a “sitni” nedostaci se vide tek kasnije.

Ako odmah pri prijemu i otvaranju vidite neki sumnjivi detalj, npr. guma je odlijepljena od spužve na rubovima, “flekavi” topsheet, drvo je oštećeno, tuning procurio, u omotnici nedostaje artikl i sl., stanite i nazovite. Mnogi nedostaci se znatno brže i lakše uklone prije nego kasnije, npr. nakon što je ljepilo već naneseno na spužvu. Također, kada kupujete više komada nekog proizvoda, npr. majice, trenirke, tenisica, “pametno” je, ako prethodno niste uvjereni u njegovu kvalitetu i veličinu, naručiti 1 komad, provjeriti, pa tek onda ostale. Istina, sporije je, ali sigurnije.

Jedna trgovačka… Kada ulazite u prodavaonicu u trolistu brzo – povoljno – kvalitetno, uvijek morate jedno od toga prekrižiti.

P.S. Pogledajte još i ove “jamstvene uvjete”. Butterfly je, svakako, najpoznatiji, najveći i najskuplji svjetski proizvođač. I, što kaže? Kada ste prvi put zalijepili gumu na drvo, nema više jamstva, ni zamjene! Dalje, Butterfly ne dopušta izbor određene težine drva (npr. 92 grama), već u poruci možete zaželjeti samo lakše ili teže, oni će odabrati koje će poslati, a nemate pravo na naknadnu reklamaciju.

2/Reklamacije_1
2/Reklamacije_2

Evo i garantnih “uvjeta” poznatog kineskog trgovca. Ako i kada Vam se na gumi desi buhtla, za dan, tjedan, mjesec ili godinu, to nije predmet njihovog interesa.

2/Reklamacije_3