Hurricane poučak

Prije 10 – 15 godina, još za vrijeme moje informatičke profesije, kada bi me stranka tražila računalo koje nije kinesko, samo bih se nasmijao i rekao da takvo što ne postoji. Ali, to što su se SVA računala proizvodila u Kini nije odlučujuće smanjilo njihovu kvalitetu, jer bitna je bila IZLAZNA KONTROLA firme koja je računalo potpisala.

Bavimo se sportom koji je dominantno kineski, oni proizvode i sami potpisuju svoje proizvode. Kako to izgleda u praksi? Uzeti ćemo za primjer njihov najpoznatiji i najprodavaniji proizvod, gumu Hurricane3. Pri tome, zanemariti ću verziju za staro lijepljenje i onu promašenu na spužvi #19, a sve je to ovdje već opisano u blogovima DHS Hurricane3 – povijest, DHS Hurricane3 NEO i DHS Hurricane3 Neo Blue vs. Orange. Znači, govorimo o gumi DHS Hurricane3 Neo, za vodeno lijepljenje, sa na gumu tvornički nanesenim tuningom i ljepilom. I tu počinje zaplet… Kada pričate sa igračem koji igra sa tom gumom, kao što je “maneken”, Vi u stvari razgovarate sa patnikom, koji cijelo vrijeme kuknjavi. Zašto? Zato, jer kod svake narudžbe, Provintial ili National, nezavisno od izvora i cijene, on dobije gumu bitno različitu od prethodne. U jednoj seriji je više tacky, u drugoj grippy, u trećoj nakon tjedan dana usred gume iskoči buhtla, u četvrtoj su serijski brojevi ispisani na drugim mjestima, pa sumnja u fake, u petoj je narandžasta spužva bolja od plave, u šestoj je guma totalni mrtvac… I tako u nedogled. Kada napokon dobije dobre gume, ni u njih više nije siguran. To je KINESKA KONTROLA KVALITETE, tj. NEMA JE.

Sada će netko pomisliti: “Što Geek ovdje trkelja, što to mene interesira, pa ja uopće ne igram sa Hurricanom?” E, ne’š vraga! Kvaka je da se sada, po istom obrascu, većina plastičnih loptica, više od 95%, proizvodi i nekontrolira od Kineza (DHS, Double Fish, Xushaofa). Kako to izgleda u praksi? Jedna serija XIOM bešavnih trening loptica sa 1* ispadnu leteća jaj(c)a, sa 2* budu izvrsne. Jedna serija Tibhar bešavnih loptica sa 3* su dobre, iste takve potpisane od Xushaofa, koji proizvodi i Tibharove, koma. Jedna serija je oprana, druga potpuno prašnjava. Isto je i sa šavnim lopticama, koje proizvodi DHS, dok su one od Double Fisha još najlošije. I, nema tu nikakvog pravila, sve ovisi od serije do serije, tome nema kraja…

XSF_Balls

Što učiniti? Ne bih znao. Sjedi, pa plači. Ali, da bi očaj bio kompletan, evo i video recenzije novih Butterfly G40+ 3* plastičnih loptica, iz njemačke tvornice, koje su brže od svih ostalih, sa višim odskokom… Što to znači u igri? Pa, da će te tokom seta loptica 3 puta pogoditi u rub reketa, a 3 poena do 11 je ogromna razlika. “Najbolje” od svega, recenzenti iz TTD uopće ne spominju rotaciju, a tu je upravo najveća razlika u odnosu na stare, celuloidne loptice. Butterfly Easy Ball trening loptice, iz iste tvornice, su apsolutna katastrofa.