Butterfly Tenergy – rabljene gume

Već je pisano o rabljenim gumama, s posebnim osvrtom na Butterfly Tenergy, a, u međuvremenu, na skladištu ih se “skupilo” 60-tak. Zašto je Tenđo najčešća rabljena guma koja se traži? Prvi razlog je, svakako, visoka nabavna cijena, vani €56,90, kod nas 380 – 390 kn, pa onaj tko nema (neće) za novu gumu, kupi rabljenu. Drugi razlog je njena relativno velika trajnost. Najveći konkurent Tibhar Evolution MX-P, zbog oksidacije, “pati” od smanjene trajnosti topsheeta, te ubrzano gubi grip, posebno ako se ne štiti folijom. Treći razlog je da Tenergy, nezavisno od starosti, a zbog spužve sa velikim porama, zadržava brzinu i spin. Istina, što je guma starija daje više brzine, a, zbog smanjenog gripa, manje rotacije, ali ta degradacija nije drastična.

Koji su najveći neprijatelji rabljenih Tenđi? U prvom redu to je lijepljenje starim, a ne vodenim, ljepilom. Kako spužva ima velike pore, s vremenom se u njima ljepilo skruti, što dovodi do “smanjivanja” gume, i do 5 mm sa svake strane. Barem svakih 6 mjeseci gumu treba skinuti sa drva, ljepilo natopiti s više slojeva parafinskog ulja, te ga skinuti. Zatim, gumu treba 2 – 3 dana ostaviti pritisnutu ispod težeg predmeta da se pore rastegnu, te vrate na “staru” veličinu. Kod uklanjanja starog ljepila, nezavisno od proizvođača (Butterfly, Haifu, Revolution No. 3), a posebno na verziji FX (sa mekom spužvom), nema šanse da ga skinete na suho, a bez oštećenja spužve.

Katkada, a posebno nakon igre u prljavoj dvorani ili sa novim lopticama, gumu treba očistiti sredstvom za čišćenje guma (npr. XIOM I-Clean), a u nedostatku može se koristiti smjesa od 0.5 dcl destilirane vode i 2 – 3 kapi tekućeg sredstva za pranje posuđa. Gumu treba posušiti rukom, posebnom spužvicom ili onom za brisanje vjetrobranskog stakla. Ako je guma masna, za čišćenje se koristi izopropilni alkohol.

Većina guma u ponudi su crvene Tenergy 05 2.1. Sve su, kategorizirane po cijeni, složene u kutiju:

Tenergy_Kutija

Sa svih spužvi je uklonjeno ljepilo, tako da nema “mačka u vreći” (skrivenih oštećenja):

Tenergy_Spuzva

Gume su očišćene, konzervirane i popravljene, koliko je to bilo moguće. Pa, da vidimo kako izgledaju tipični primjerci rabljenih guma Tenergy i njihove cijene:

    • 70 kn gume imaju veća oštećenja topsheeta ili spužve ili oboje, ali mogu koristiti nekom tko hoće samo probati ili ima drvo sa malom glavom (150 – 152 mm), npr. od tvorničkog reketa ili starije verzije, pa rubno oštećenje može, bez problema, odrezati.
      Tenergy_050kn
    • 100 kn gume imaju manja rubna oštećenja topsheeta ili spužve, prilično su izigrane, tako da se pipci na topsheetu jače vide, ali imaju površinsku hvatljivost (grip).
      Tenergy_100kn
    • 150 kn gume, ima ih prilično, na topsheetu se vide tragovi igranja, spužve nemaju većih oštećenja, sa takvom gumom može se odigrati cijela sezona.
      Tenergy_150kn

Za koga rabljene Tenergy gume sigurno nisu? Pa, za igrače koji igraju sa Oversize (sa povećanom glavom) drvom, jer takvih guma nema u ovoj ponudi.