Killer Pro vs. Keiler

O Medium Pips gumama već je pisano, što jesu, a što nisu, za koga je(ni)su, o gumama Spinlord Keiler, Dr Neubauer Killer Pro… Na njemačkom forumu TT-News.de objavljena je usporedba guma, pa da vidimo koje su im prednosti i mane.

Keiler_Killer_1
Keiler_Killer_2

Obje gume imaju narandžastu spužvu, kod Killera Pro je nešto tamnija, Keiler ima horizontalno poravnane pipce, dok su kod Killera Pro vertikalno.

  • Brzina: Keiler > Killer Pro. Keiler ima “ugrađen” katapult, što znači da guma uvijek “doda”, dok je kod Killer Pro brzina linearna. Napad na rezanu lopticu sa Keilerom je lakši.
  • Blok: Spužva od Killer Pro je tvrđa od Keilera, te daje manji osjećaj.
  • Kontrola: Keiler > Killer Pro. Keiler je osjećajniji kod bloka, ima viši kut izbačaja i hvatljiviji je, dok Killer Pro daje ravne loptice.
  • Efekt ometanja: Killer Pro > Keiler. Killer Pro ima visoki stupanj ometanja, ali zbog ravne putanje loptice izaziva više vlastitih neprisiljenih grešaka. Keiler na duge loptice vraća kratke, ali traži tehniku igre kao kod backside gume. Kod bloka je važno mekano držati reket, kako bi guma apsorbirala dolaznu brzinu i rotaciju.
  • Izbor drva: Keiler  je dobra za napad na rezanu lopticu, sa velikim faktorom ometanja (propadanja), posebno protiv pasivnih protivnika, koji režu i nabacuju. Killer Pro je teže napasti zbog niske putanje loptice, a načinom igre podsjeća na igru sa travom. Za Keiler je bolje mekše drvo, sa manjim katapultom i kutom izbačaja, a za Killer Pro je bolje drvo sa jačim katapultom i višim kutem izbačaja.

Za koga te gume, stvarno, jesu? Za rekreativne igrače koji su, npr. zbog tvrdoće zgloba, “odustali” od igre sa backside (glatkom) gumom na BH. Ako se stavlja kod djece, zbog lakoće tehnike blokiranja i kontriranja protivničkih mekanih spinova, početni efekat će “napumpati” rezultat. Ali, u kasnijoj fazi, kod juniora i seniora, igrača će definitivno onemogućiti u daljnjem napretku. Na to bi svaki trener prethodno trebao upozoriti dijete i roditelje, pa da poslije ne bude čuđenja.

Ako se ne “nađete” niti u jednoj od ovih guma, uvijek Vam preostaje “zakon” za tu klasu, TSP Spectol, koji se isporučuje sa 3 različite spužve, “normalnom”, 21 i Speed, pa debljinu i brzinu možete “dozirati” sami.