O starosti

Nakon što je Mozart (J-O Waldner), zbog starosti, otišao u mirovinu, pa će nastupati još samo na egzibicijskim mečevima, pojavilo se par “bjelosvjetskih” vijesti o istoj temi…

Werner_Schlager

Prva je, svakako, povratak “ubojice dječjeg lica”, zadnjeg svjetskog prvaka iz Europe (2003.) Wernera Schlagera. On se, sa 43, odlučio reaktivirati, jer mu, valjda, prihodi od WSA nisu dostatni. Na turniru Energis Masters (pod pokroviteljstvom Donica), u polufinalu je “sredio” Dimu (3 : 2), a u finalu Chena (3 : 1), te zaradio €3000. U međuvremenu, bitno se usporio, igra na jedan udarac, tako da je to, očito, njegov labuđi pjev… Slijedeći nastup ima na Svjetskom prvenstvu, koje za 8 dana počinje u Kuala Lumpuru. Austrijska reprezentacija će tamo biti u reprezentativnom izdanju: Werner Schlager, Stefan Fegerl, Robert Gardos, Chen Weixing i Dominik Habesohn. Nijemcima se, na žalost, ozlijedio Dimitrij Ovtcharov, pa ga tamo neće biti.

Zadnja vijest o Zhang Jikeu dolazi od trenera Xiao Zhana, koji tvrdi da je njegov igrač ostario i da se sa 28. već poprilično “potrošio”. Jedan od važnijih faktora koji je tome pridonio su i plastične loptice, koje imaju manje brzine i rotacije, pa igrači, u svakom udarcu, moraju više “raditi”… A, zašto se kineski igrači tako brzo “troše”? Odgovor leži u seriji interviewa koje je objavio TTD, npr. sa Marcosom Freitasom, gdje Europljani počnu igrati sa 7, 8, 9 ili 10 godina, onda do 17 ili 18, paralelno sa školom, treniraju 1 dnevno, da bi se tek tada odlučili sa profesionalnu stolnotenisku karijeru. U međuvremenu, Kinezi su, sa svojim ubitačnim ritmom od 8 sati treninga dnevno, od najmlađih dana, već toliko napredovali da to više nije moguće stići. Očito, “ljudski materijal” ima svoja fizička ograničenja, nezavisno od nacionalnosti.

Znate li koji su stolnotenisači prikupili najviše nastupa na Olimpijskim igrama? Na 7 su nastupili Jean-Michel Saive (BEL), Jorgen Persson (SWE) i Zoran Primorac (CRO). “Društvu” se pridružio i Nigerijac Segun Toriola, a Zoran ima šanse, u Riu, nastupiti i na 8. Nakon toga će, valjda, igrati i u Sokazu, ako se pojavi dovoljno darežljivi sponzor.

Segun_Toriola