Gume – novosti za 2016.

Joola_Samba_27

Ako igrate sa 5 godinama starim Tackinessima ili Sriverima i to Vas zadovoljava, te mislite da je SVE u igri i tehnici, slobodno preskočite ovaj blog, jer ja Vas sigurno niti mogu, niti hoću razuvjeriti.

Koje to nove gume stolnoteniske firme pripremaju? Do kraja Sokaz sezone ostalo je još 6 kola, tj. mjesec i pol, a nakon toga i mi, valjda zadnji, prelazimo na plastične loptice. A, zna se, one imaju manje brzine i rotacije od starih celuloidnih, pa to treba nadomjestiti bržim drvom i gumama sa većom hvatljivošću (gripom). Neke proizvođače i gume ću namjerno “preskočiti”, jer imaju malu zastupljenost na reketima naših igrača (Andro, Gewo i Nittaku).

Butterfly

Bryce Highspeed

Iako je to zadnja guma koju je Butterfly objavio, interesantno, već je došla na rasprodaju. To, u stvari, kaže da guma nije uspjela, jer nema dovoljno rotacije.

Donic

Acuda Blue P1 Turbo
Bluefire Big Slam
Desto F4
Slice 40 CD

Donic gume sa sufixom Turbo su ultra tvrde i brze, pa ih većina igrača, sa razlogom, izbjegava. Kod Donica Big Slam znači da je spužva mekana, pa to vrijedi i za Bluefire, a isto i za Desto F4 (F1 HS – Highspeed je najbrža). Slice 40 CD je guma sa jakim gripom, za igru pili/reži, a isporučivati će se u debljinama 1.2, 1.5 i 1.8.

Joola

Samba 19
Samba 27

Joola gume Samba 19 i 27 su iz japanske tvornice, imaju slične spužve kao i Stigine (Airoc Astro). Gume imaju isti topsheet, spužva ispod Sambe 19 je mekša i plave boje, a ispod modela 27 je crvena i tvrđa. Sve dalje vrijedi kao i za Stiga gume, ukratko kuku-lele.

Stiga

Mantra S
Mantra M
Mantra H
Genesis S
Genesis M

Hm, iskreno, ne znam koja je to zadnja Stiga guma uspjela? Ono što se još uvijek traži i što je igrivo, posebno na BH, su stare serije Boost (TC) i Calibra LT (Sound, Spin i obična). Sve poslije toga je jedno lošije od drugoga, konkretno serije Magna II, Calibra Tour, Airoc i Airoc Astro. Najgore je što se ne vidi jasna linija, često nova serija bude lošija od stare (Calibra Tour u odnosu na Calibra LT). Normalno, Šveđani iz Stige u svemu tome se prave Englezi. Serija Mantra je, valjda, nastavak Airoc Astro, dok kod Genesis na japansku spužvu lijepe kineski topsheet. Ovako, unaprijed, na neviđeno, sve to vrijedi 0 bodova. Zašto? Pa, japanske spužve su loše za backside (glatke) gume, ne daju dovoljno rotacije, posebno dalje od stola, te su neusporedive sa Spring Sponge (Butterfly), njemačkim tensorima (ESN) i novijim kineskim gumama (Giant Dragon). Posebna je “priča” način igre sa Stiginim gumama, gdje se loptica uvijek mora “deblje hvatati”, više spužvom nego topsheetom, što traži cijelu promjenu tehnike spina. Za njihove novije gume vrijedi pravilo da je mekša (S) znatno bolja od tvrđe (M ili H), te da su prihvatljive za BH.

Tibhar

Evolution EL-S
Evolution FX-S

Koja je razlika između guma Tibhar Evolution MX-P i MX-S? Na MX-S spužva ima puno manje pore, pa prema tome i katapult sa nižim kutem izbačaja, pa guma sama “radi” manje, ali zato Vi morate više. Isto se odnosi i na EL-S i FX-S, u odnosu na EL-P i FX-P.

TSP

Regalis Blue
Regalis Red
Spectol Blu
Spectol Red

TSP radi backside gume u tehnološki zastarjeloj japanskoj tvornici. Ono što je njihova “prednost” je da novi modeli izlaze rijetko, pa je i broj pogrešaka manji (Agrip, Ventus). Gume imaju kompaktnu spužvu, bez pora, verzija Blue je nešto mekša i sporija, a isporučuju se u debljinama 1.5, 1.8 i MAX. Interesantno, TSP je odlučio zamijeniti i spužve ispod najpopularnijih softova Spectol i Spinpips, a da li će to biti korak naprijed ili nazad, tek će se vidjeti. Ono što je odmah vidljivo iz tablica je da će nove spužve Blue i Red biti brže i od najbrže stare (Speed), pa ne znam tko će to moći kontrolirati, kada Tan igra sa srednjom brzinom (spužva 21).

XIOM

Vega Europe DF
Vega Asia DF

XIOM Vega Europe DF  (Dynamic Friction) je bitno različita guma od klasične Vega Europe. Ima znatno mekšu spužvu (37,5°, u odnosu na 42,5°), te hvatljiviji topsheet za plastične loptice. Prva količina biti će kod nas za tjedan. Tko su idealni igrači? Oni sa brzim i tvrdim drvom, pa “vole” gumu za povući prvi mekani spin, a dalje nastaviti kontrom. Od Vega Asia DF, stvarno, ne znam što očekivati. U XIOM nomenklaturi Asia gume su najbrže, najtvrđe, traže od igrača kratki i brzi pokret. Ali, Vega Asia DF ima srednje tvrdu spužvu (42,5°) i hvatljivi topsheet, pa će to možda biti manje zahtjevna i ekonomična verzija Omega V Europe, kao Vega Japan u odnosu na seriju Sigma.

Svi oni koji žele moralno podržati ovaj blog, neka daju svoj glas za najljepše i najmlađe članove obitelji Vunderl, Mateu i Vilka iz Sokaz ekipe UpRent.hr. Kako glasati? Pritisnite strelicu za gore kraj njihove slike. Bez Vaše pomoći, momentalno naš “čuko” i njegova vlasnica su tek na 24. mjestu, sa 19 glasova, što je stvarno žalosno.

Vilko_i_Matea