Tibhar plastične loptice i Palio gume 40+

Tokom ovog tjedna na sajmu ISPO u Münchenu Tibhar je predstavio “svoje” nove plastične loptice (obje tvornice su u Kini). Istovremeno DHS je dobio ITTF certifikat za svoje 3*** plastične loptice.

Plastične loptice su izvrsne, osim:

1. nisu trajne ;
2. znatno su skuplje ;
3. nemaju spina ;
4. imaju očajan zvuk.

Tibhar Plastic Balls

Evo i slika nove Palio gume, prilagođene za igru sa 40+ (oznaka za plastične) lopticama :

Palio Rubber 1
Palio Rubber 2

Sve to silno podsjeća na uvođenje vodenog ljepila. Igračica iz kluba sudjelovala je na turniru Safir u Švedskoj, na kojem se prvi puta provjeravalo lijepljenje. Ljepilo je bilo nabavljeno, također i “odgovarajuće” gume (Joola Air Rosnet), ali nitko, uključujući naše reprezentativce, ih nije znao nalijepiti. I, nakon godinu, dvije “mučenja”, sve je “sjelo”.

Povijesno gledano, da li je uvođenje vodenog ljepila imalo smisla ? Mislim da ne. Formalno, htjelo se zaštititi igrače od otrovnih isparavanja, a nova vodena ljepila isparavaju amonijak, za kog sumnjam da je mnogo “zdraviji”. Tada, kao i danas, profići su na gumu stavljali 10-tak slojeva. Stvarno, nije došlo do usporavanja igre ili smanjenja rotacija. Plastične loptice se uvode zbog zapaljivosti celuloida. Ne znam da li je neka zgrada izgorjela, iako sumnjam da bi se to jednoj moglo desiti. A, razvoj tehnologije proizvodnje novih guma anulirati će što su one nešto većeg promjera od starih.