Kineska Superliga i kinez(izacija)

Prvo, jedna anegdota. Razgovaram sa domaćim profićem i kaže on: “Kod nas je posjet gledaoca na utakmicama vrlo velik!” Koliko? Odgovor: “30!” Ako oduzmete rodbinu i prijatelje igrača, onda je to 20 po utakmici. Koji bi racionalni sponzor uložio u sport sa tako malim posjetom, tako da se ne radi o promociji, već je svaka pridošla kuna donacija. Ali, gledaoca nema ni na utakmicama belgijske, francuske ili poljske lige… A gdje ih ima? U Kini. Zbog toga i sve “prelazi” u njihove ruke, od proizvodnje loptica, dobave stolova (SAN-EI), a sada i podova (Tinsue), koji je sa ITTF-om potpisao najnoviji ugovor do 2020. Drugim riječima, na djelu je kinezizacija,  u kojoj apsolutno sve prelazi u njihove ruke. Uloga predsjednika ITTF-a samo je formalna, “lutka na kineskom koncu”, pri čemu je najnoviji kandidat za to mjesto Jean-Michel Saive, a izbor će se održati u svibnju 2017.

ITTF_President_2017

Idemo se sada prebaciti na Kinu, tamo je više vijesti. Dopustili su Ma Longu, isto kao i Xu Xinu, da i ima djevojku, što je prvi znak “umirovljenja”, tj. otpisa igrača. Jer, nakon toga, njemu stolni tenis nije jedino na pameti.

Ma_Long_Girlfriend

A, tko dolazi? Neki novi “klinci”. Pogledajte pojedinačno finale nedavno završenog “2016 China National Championships” između Fan Zhendonga i Zhou Youa, nevjerojatne su to brzine, ne znate da li im je bolji forehand ili backhand. I Andro se “gura” na kinesko tržište, jer tamo ima posla, pa finalisti nastupaju u njihovoj oblekici.

Započela je i ovogodišnja 2016 China Super League (15.10. – 31.12.2016.). Nema Europljana, tek 4 (kosooka) stranca, ne igra, zbog ozljeda, ni Zhang Jike, a evo sastava momčadi:

01) Shandong (Ma Long, Yan An, Lin Gaoyuan, Xue Fei)
02) Baiyi (Fan Zhendong, Zhou Yu, Zhou Kai, Xu Chenhao, Zhao Zhaoyan, Song Xu)
03) Luneng (Fang Bo, Hao Shuai, Zhang Chao, Lin Chen, Zhang Yudong, Han Chuanxi)
04) Anhui Longkun (Zhou Qihao, Yu Ziyang, Liu Yi, Wong Chun Ting)
05) Shanghai Zhong Xing (Xu Xin, Shang Kun, Zhao Zihao, Zhang Yang, Jung Young Sik)
06) Sichuan (Zhu Linfeng, Xu Ruifeng, Lai Jiaxin, Yan Sheng, Tang Yu Si)
07) Bazhou (Liang Jingkun, Cheng Jingqi, Fan Shengpeng, Wang Chuqin, Zhai Chao)
08) Tianjin (Ma Te, Liu Dingshuo, Wei Shihao, Fang Yin Chi, Yu Xin Hang)
09) Jiangsu (Zheng Peifeng, Kong Lingxuan, Cai Wei, Sun Wen, Wang Helin, Chuang Chih Yuan)
10) Shenzhen (Cui Qinglei, Liu Jikang, Ren Hao, Lu Xiang, Joo Sae Hyuk)