Prijem servisa II

O prijemu servisa već je bilo riječi na ovim stranicama… Na žalost, tema je postala manje aktualna. Zašto? Pa, sa plastičnim lopticama količina rotacije koju možete zadati u servisu je sigurno pala za 30%, pa je i toliko manja vjerojatnost da će Vam protivnik “pokloniti” poen pogrešnim “čitanjem”. Nekoć, varirao sam servise sa donjom i corkscrew rotacijom, te na taj način “besplatno” dobivao 3 – 4 poena po setu. Sa svojim stolnoteniskim prijateljem (japanskim penholderašem) sa Dobrog Dola, a obojica smo izvrsni serveri, rekli bi: “Idemo odservirati (a, ne odigrati) jednu partijicu?” Sada, i kada protivnik ne vidi, a zato što je rotacije manje, loptica opet padne na stol. Ne patim samo ja od te “bolesti”, već i indijska zvijezda Sokaz-a Ravi Vashist

Ravi_Vashist

Sjećam se, jednom u Velikoj Gorici, trener Habijanec je rekao mojoj kćeri: “Kod prijema servisa, moraš znati što čekaš!” Ta rečenica mi često zvoni u ušima. Što Vi čekate? Ja očekujem brzi gornji (spin) servis u BH, znači udaljen sam 1 m od stola sa polu zatvorenim reketom. Prije kontakta servera sa lopticom, krećem naprijed, kako bi u trenutku servisa već bio u pokretu. A, zašto očekujem baš taj? Pa, on je najbrži i imam najmanje vremena za korekciju, te protivniku ili dignem balon za smash ili izbacim lopticu preko stola. Kod postraničnih i donjih (backspin) servisa, kratkih i dugih, loptica je sporija, pa se ima više vremena.

Znači, osnova vraćanja servisa je lopticu, kako god, vratiti na stol. Ako ste je ugurali u mrežicu ili izbacili van stola, nema više igre, GAME OVER! Čak i loš povrat servisa ostavlja Vas u igri, jer možda protivnik promaši 3. loptu… Koje su najčešće početničke greške? Prvo, pogrešna procjena rotacije gore / dolje. Drugo, nepotrebno “dodavanje šlaga na tortu”. Što to znači? Ako server “krvnički” zareže lopticu, a primatelj isto, loptica će završiti u dnu mrežice. U tom slučaju treba drop shotom, što kraće, gumom, u blizini drške, samo dirnuti lopticu i vratiti je serveru, pri čemu će, i onako, zadržati 80% dolazne backspin rotacije. Kod brzog servisa sa gornjom rotacijom, umjesto da se mekanom rukom servis apsorbira, jakim udarcem se prebacuje stol, ili, još gore, loptica se vlastitim spinom dodatno digne “u nebo”. Ako je prilikom povrata servisa primatelj nesiguran, reket ostaje otvoren, a loptica leti u smjeru u koju je server želio. U pravilu, servis se NE vraća FH flipom, jer je to najnesigurniji udarac, već se nogama treba pomaknuti u FH stranu i odigrati BH flip ili sa FH vratiti flah (mrtvu) loptu.

Idemo sada pokazati “školicu” vraćanja servisa kineskog trenera Tao Lia. Sa glatkom (backside) gumom servis se može vratiti rezanjem (backspin), flahom (bez rotacije) ili sa gornjom rotacijom (spinom). Važno je znati sva 3 načina, jer možda serveru ne odgovara neki od tih povrata. Također, povrat se može varirati po dubini stola (kratko – dugo), te po strani, u backhand, u forehand ili po sredini, u lakat.Za kraj, anegdota o bivšem suigraču moje kćeri. On je lijevak, što otežava prijem servisa dešnjacima, jer ga, zbog kuta, slabije vide. I, što kod servisa napravi dotični? iz ruke baci lopticu propisno, iznad 16 cm, ali u trenutku kontakta reketa, kao slučajno, isturi svoj trbuščić, koji “sakrije” udarac, tako da se ne vidi da li ju je “dohvatio” donjim ili gornjim dijelom gume. Profesionalni igrači rade to isto, samo kontakt reketa sa lopticom, u pravcu protivnika, zaklanjaju glavom (ispruže glavu kao gnjurac). Što raditi u tom slučaju? Pa, udaljiti se od stola i sačekati, te iz zvuka kontakta i 1. odskoka loptice, sa serverske strane stola, zaključiti radi li se o donjoj, postraničnoj ili gornjoj rotaciji.