Umjetnički dojam

U stolnom tenisu, na žalost, Milka Babović, ex komentatorica umjetničkog klizanja (objašnjenje za mlađe i strane čitaoce), ne bi imala što raditi. Naime, u njemu umjetnički dojam uopće NIJE VAŽAN. Znači, osvojili Vi ili izgubili poen razornim spin drajfom, blokom, pimplom, promašajem servisa protivnika, flahom, kojeg protivnik izbaci van stola, lažnim spinom…, SVI POENI SE JEDNAKO BODUJU. Što ti vrijede 3 razorna spina, ako, između toga, 4 protivnička servisa ubaciš u dno mrežice ili prebaciš stol, pa je rezultat 4 : 3 za protivnika?

Jučer sam odigrao meč sa igračem iz Bundeslige (zajednički naziv za sve igrače koji ne igraju Sokaz ili to čine u 20., posljednjoj, l(j)igi). 1. set ostao je na 3, drugi je vodio sa 7 : 1, pa izgubio sa 11 : 9, a u 3. je osvojo 2 poena. Hm, nakon razmišljanja, kaže on poslije meča: “Pa, nisi povukao niti jedan spin!”. Istina. Jer, za to nije bilo potrebe. Spinove vučem tek kada vidim da servisom, mješavinom cepa i flaha, po potrebi blokom, a za visoke kontrom, ne mogu dobiti meč. Za spin igru treba imati brze noge, posebno ako je protivnik izvrstan pimpler i bloker, a to nije rijedak slučaj. Posebno pripazite ako se preko puta Vas nađe igrač, kojeg ćete lako prepoznati po pola brka.

Mladen_Mafia_Party

Naš antispin “maneken”, u nedavnom Sokaz meču 1. lige, najuvjerljivije je pobijedio njihovog najboljeg igrača, izvrsnog, dugonogog i dugorukog spinera. Protiv njega je “materijal” bio najubojitiji. S druge strane, izgubio je meč od igrača tzv. “dalekometne nabacaljke”, sa lažnim spinom. Da zaključim, meč ne dobiva virtuoznost, već konzistentnost, nedostatak grešaka, te vrijedno sakupljanje poena.

Ako ne igrate 1. ligu Sokaz-a, te ne pripadate u 5% najboljih rekreativnih igrača, već u ostalih 95%, kontrola i konzistentnost su znatno ubojitije sredstvo od spina, servis, prijem i međuigra su važniji od završnog udarca. Koji je najveći neprijatelj dobroj kontroli? Prebrz reket. Ako to nekom nije jasno, sorry, njegov problem. Stolni tenis nije boks, protivnika ne možete nokautirati jednim udarcem.

I, na kraju, jedna zagrebačka muzička razglednica, sa grupom Detour i pjevačicom Ginom, a kreće iz Varšavske: